Otvaranje izložbe slika “Forma boja” u “JAVA” galeriji

Izložba „Forma boja“ umjetnice Rebeke Abdagić nastala je 2015. godine u okviru drugog ciklusa studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Nusreta Pašića će se desiti u četvrtak, 15. septembra, u 19:00 sati u “JAVA” galeriji.

Primarna ideja slikarskog opusa „Forma boja“ ispunjena je potragom ka „pomirenju“ apstrakcije i figuracije, kroz uporednim istraživanjem materijala, boje, emocije i figure.
Ovu višeslojnost u ideji umjetnica vješto izražava na platnu na koje nanosi više slojeva boje gdje se elementi istraživanja međusobno prepliću i čine cijelinu.

Slika na velikim formatima u koje “ulazi” svojim cijelim tijelom bez definisanog plana i dozvoljava da je vodi intuicija, emocija, nastala mrlja ili sama boja. Istražujući materijale, boje, geste, forme i deformacije, kreativno stvaralaštvo pretvara u čin mentalnog i likovnog proćiščenja u cilju otkrivanja unutarnjeg impulsa i čiste emocije pa proces nastajanja slike zadobija funkciju samospoznavanja i oslobađanja kroz umjetničko djelovanje.

Ovakav pristup daje slici vlastiti život u kojem likovno djelo jezikom umjetnosti izravno komunicira i sa umjetnicom u procesu nastajanja i sa posmatračem koji u njemu otkriva na svoj način doživljenu nutrinu.

Rebeka Abdagić rođena je 1991. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti 2010. godine, 2014. godine završila I ciklus studija u klasi prof. Amera Bakšića, te 2015. stekla zvanje Magistar likovnih umjetnosti-slikarstva pod mentorstvom prof. Nusreta Pašića i prof. Eme Mazrak na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Dobitnica je Zlatne značke Univeziteta u Sarajevu kao najbolji student generacije 2013./14., te dobitnica Zlatne značke kao najbolji student I i II ciklusa studija na ALU 2015. godine.
Izlagala je na više kolektivnih izložbi među kojima su i dvije tematske izložbe vezane za projekte Evropske unije o ravnopravnosti žena i muškaraca i ravnopravnosti etničkih manjina, te izložbama ULUBiH-a i ULUKS-a

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »