Otvaranje izložbe Italija. (Ne)vidljive priče

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini pozivaju Vas na otvaranje izložbe “Italija. (Ne)vidljive priče” u četvrtak, 14. novembra, u 19:30 časova u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (Zelenih beretki 8).

Ovaj izložbeni projekat organizuje Glocal Project Consulting u saradnji sa Centralnim institutom za demoetnoantropologiju i Muzej civilizacija iz Rima, a promoviše ga UNESCO i Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekat je zamišljen kao multi-senzorno putovanje u srce i dušu Italije, te prikazuje bogatstvo nematerijalnog nasljeđa Italije i samu srž italijanstva. Kustosi izložbe su Micol Di Verolija i Dominique Lore.

Izložba je ostvarena kao audio-vizualni polifon i omogućava posmatraču da uroni u nematerijalnu baštinu Italije. Postavka je sačinjena i od dokumentarnih videa, tradicionalne muzike i kuhinje ove zemlje. Vizuelni identitet ove postavke predstavljen je i kroz etnografske predmete, koji datiraju do 1900. godine, i predočavaju tradicionalnu, narodnu italijansku baštinu. Ovi predmeti: zviždaljke, igrice, pribor za jelo, prodajni znakovi uličnih prodavača i sl. još uvijek se ne smatraju arheološkim, ali takođe se ne mogu smatrati ni savremenim, sadrže značajan i zanimljiv narativni potencijal koji posmatraču omogućava da otkrije čari istorije.

Završni dio izložbe ostvaruje se kroz vizuelno, kritičko i narativno iskustvo 15 savremenih italijanskih umjetnika, koji su inspiraciju pronašli u tradiciji i u sadašnjosti, zamišljajući moguću budućnost, osvrćući se na pitanje šta znači biti građanin zemlje u kojoj je, kao što kaže Aldo Palazzeschi, jedino prošlost aktuelna. Umjetnici dijele duboko razumijevanje za tradiciju, suočavajući se sa fizičkim i duhovnim aspektima nematerijalnog bogatstva.

Učesnici projekta su: Tommaso Cascella, Gaia Scaramella, Flavio Favelli, Dario Ghibaudo, Silvia Giambrone, Maria Lai, Francesco Lauretta, Davide Monaldi, Luana Perilli, Roxy in the box, Marinella Senatore, Angelo Marinelli, Giuseppe Stampone, Sergio Tumminello, Zaelia Bishop.

Nadamo se da ćete medijski podržati ovu izložbu i pomoći nam da informišemo javnost.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »