Oštra osuda upotrebe sile nad aktivista i aktivistica Mostara

Centar za životnu sredinu najoštrije osuđuje nedavne događaje u Mostaru i upotrebu sile od strane  specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv aktivista i aktivistica Mostara prilikom deblokiranja deponije „Uborak“.

„Scene koje smo svi imali priliku pogledati, a koje su se desile prilikom deblokiranja deponije su apsolutno nedopustive. Građani se mjesecima bore da se riješi problematika ove deponije, na miran način štite svoja građanska prava, traže da se poštuju zakoni ove države i bore se za zdravo okruženje i životnu sredinu. Umjesto da odgovorni rješavaju problem, policija nad građanima primjenjuje silu i tu uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, što je još jedan apsurd koji ukazuje na duboko nepoštovanje istih u Bosni i Hercegovini“, navode iz Centra za životnu sredinu.

Napadi na građane koji su digli svoj glas protiv nepravde i bore se za bolje društvo u cjelini nisu rijetkost, a o tome je Centar za životnu sredinu nedavno snimio i kratki film.

Zbog borbe protiv štetnih projekata, aktivisti širom BiH izloženi su pritiscima i prijetnjama, u nekim slučajevima čak i fizičkim napadima. Uprkos tome, oni svoju borbu nastavljaju.

„Svjesni smo složenosti situacije u Mostaru, ali to ne smije da bude izgovor za primjenu sile nad građanima ovog grada, i za višegodišnje nerješavanje problema odlaganja otpada u ovom gradu. Ovim putem pozivamo nadležne da najoštrije osude nedavne događaje u Mostaru i da problem deponije „Uborak“ riješe u najskorijem roku“, apeluju iz Centra za životnu sredinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »