Okrugli stol – “Pandemija nasilja nad ženama”

Od 25. novembra do 10. decembra obilježava se 16 dana aktivizma protiv nasilja na temelju spola (GBV). Inicijativa poziva sve ljude, u svim dijelovima svijeta, da poduzmu akciju u svojim zajednicama, i daju svoj doprinos, te ustanu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.
Ujedinjeni narodi definiraju nasilje nad ženama kao “bilo koji čin rodno zasnovanog nasilja koji rezultira ili vrlo vjerojatno može prouzročiti fizičku, seksualnu ili psihičku/duševnu povredu, štetu, ili patnju ženama, uključujući i prijetnje takvim djelima, prisiljavanje ili samovoljno lišavanje slobode , bilo da se isto događa u javnom ili privatnom životu”.
Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja na temelju roda nastalo je inicijativom Svjestkog Instituta za žensko liderstvo 1991. godine i koristi se kao organizirana strategija koja ujedinjuje pojedince i organizacije širom svijeta kako bi se pokrenula svijest i ukazalo na važnost sprječavanja pojave, tj. prevenciju i uklanjanje posljedica nasilja nad ženama i djevojčicama.
Prvi događaj koje Udruženje Zaboravljena djeca rata organizuje povodom kampanje “16 dana aktivizma” jeste okrugli stol “Pandemija nasilja nad ženama” koji će se održati tokom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (25.11.2020). Događaj će se održati u prostorijama HUB387 na adresi Maglajska 1 (hrđava zgrada na Marijin Dvoru) od 17:00 do 19:00.
Govornice na okruglom stolu su Vedrana Frašto, Marija Šarić i Ajna Jusić, dok događaj moderira Hana Sokolović. Glavne teme okruglog stola su nasilje nad ženama, važnost psihološke stručne podrške za žene, te predstavljanje mišljenja i analize na temu “žene preživjele seksualno nasilje i silovanje tokom pandemije corona virusa”.
Svoje prisustvo možete potvrditi slanjem emila na adresu senedin.zdr@outlook.com ili putem poruka na Facebook stranicu Udruženja Zaboravljena djeca rata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »