Okrugli sto i radionicu u sklopu projekta “ŽeNama”

Kada na Google pretraživaču ukucate „ekspertice“, naići ćete na veliki broj tekstova o savjetima za savršen brak ili vezu, te mišljenja i savjeta žena koje su „dobre u krevetu“. Zatim, tu su i brojni tutorijali u kojima žene daju savjete kako da u svakom trenutku izgledate savršeno. Rijetki su članci u kojima možete pročitati mišljenja ekpertica iz oblasti elektrotehnike, informacionih tehnologija, politike, sporta, industrije, privrede i sl. U medijima žene su većinom zastupljene kao voditeljice ili novinarke, mnogo manje kao gošće koje bi komentarisale aktuelne događaje ili pričale o društveno-političkim temama.

Iz tog razloga, nastala je ideja za projekat pod nazivom „ŽeNama“, koji se realizuje pod pokroviteljstvom USAID-a i Centra za promociju civilnog društva (CPCD), a s ciljem naglašavanja svih onih oblasti u kojima žene postižu brojne uspjehe, lična i profesionalna ostvarenja, te da promoviše žene kao snažne i samosvjesne članice zajednice.

Projektom će se nastojati promijeniti pogled na žene kao na ugrožene, neravnopravne i u konstantnoj borbi za svoja prava, gdje će se naglasak staviti na pozitivne primjere uspješnih i ostvarenih žena.

„Potrebno je ukazati na ravnopravnost spolova u obrazovanju, na poslu ili u kući kako bi se vidjeli svi aspekti u kojima žene postižu jednake, ako ne i veće uspjehe kao/od muškaraca“, istakla je menadžerica projekta „ŽeNama“ Ornela Čolić.

Ovim projektom se ne želi okriviti niko niti podcjenjivati uspjeh muškaraca, već potaći, kako društvo, tako i same žene da sebe afirmativno prezentuju u poslovnom i privatnom životu, kao i u javnom prostoru.

U sklopu projekta biće održan i okrugli sto o temama „Osnaživanje uloge žena u društvu” i “Ravnopravna zastupljenost stručnjakinja u javnom prostoru BiH medija“ na kojem će neke od predavača i učesnika biti doc. dr. Jasna Duraković, pravnica i aktivistica Vildana Džekman, te stručnjak za pravo pri uredu Ombudsmena Edin Ibrahimefendić.

Okrugli sto će biti održan u Sarajevu, 12. maja, u prostorijama udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ (Ul. Dobojska 4) sa početkom u 12:00 sati, nakon čega će biti održana i jednosatna radionica sa početkom u 15:00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »