Oko 10 000 djece u zabavnim školama fudbala širom Balkana

Oko 10 000 hiljada djece uzrasta od 7-14 godina okupit će se u petodnevnim “Otvorenim zabavnim školama fudbala” koje se u drugoj polovini augusta istovremeno održavaju u  Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu.

Ovaj humanitarni projekat pod nazivom “Otvorene zabavne škole fudbala”, koji organizuje danska nevladina organizacija CCPA (Cross Cultures Project Association) se koristi zabavnim igrama i pedagoškim zabavnim fudbalom kao konceptom za stimulaciju pomirenja, približavanja i izgradnje mira među zajednicama različitih etničkih struktura.

Škole zabavnog fudbala organizovane su od strane lidera i trenera – volontera, koji su educirani za rad sa djecom na posebnim seminarima koji se održavaju na nivou svake zemlje i regionalnom nivou. Prvi regionalni seminar za ovogodišnje zabavne škole fudbala održat će se od 4.-6. augusta na Kopaoniku u Srbiji.

 

“Bio bih, naravno, ponosan otac ako bi moj sin ili kćerka igrali fudbal jednako dobro kao Messi ili Martha, ali šta je zapravo važno je da su moja djeca sretna, zdravih navika i u društvu dobrih prijatelja. To je upravo svrha Otvorenih zabavnih škola fudbala”, izjavio je osnivač organizacije CCPA i projekta “Otvorenih zabavnih škola fudbala”, Anders Levinsen.
Ovaj projekat je započeo još 1998. godine u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, a danas živi u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije, te u još petnaestak zemalja Kavkaza, Bliskog Istoka i Afrike.

 

Projekat na Balkanu finansira UEFA, te lokalne zajednice učesnice projekta. Takođe, značajna podrška ostvaruje se i sa krovnim kućama fudbala, kroz razvoj “Grassroots Football” projekta u zemljama Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »