Oho vam se tuzlaci, eto Grahe !!!

Koncertnu sezonu Agencija „Zeus“ započinje orginalnim muzičkim performansom, jednog od najprepoznatljivijih predstavnika tuzlanske muzičke scene devedesetih, Damira Avdića na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla, 3. novembra  u 20 sati.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac, je underground muzičar i umjetnik iz Tuzle, koji danas živi i radi u Sloveniji.  Dugi niz godina je svirao u hardkor-punk bendu „Rupa u zidu“, a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas).

2004.godine je izdao album “…od trnja i žaoka” za etiketu “Slušaj najglasnije!” iz Zagreba sa 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah… Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne.

Nakon toga su uslijedili albumi „Mrtvi su mrtvi“ 2008. , „Život je raj“ 2010., „Human reich“ 2013., „Manjina“ 2015., te singl „51“ koji je izašao  u februaru ove godine

Avdić je još i autor romana „Na krvi ćuprija“, koji je tematski povezan sa muzičkim izdanjem, i bavi se “urbanim frustracijama” prosječnog BiH mladića, kao i romana „Enter džehenem“, „Tiket za revoluciju“, „Kuda sestro“-.

Njegov zvuk se prilično promijenio od doba garage-punka i benda „Rupa u zidu“. Graha kaže da to više nema veze jedno s drugim. Nastupa sam sa gitarom, jer je, kako kaže, tako puno slobodniji.

U svojim tekstovima Graha zna biti prilično oštar , ali sam Graha kaže da ne napada  nikoga, a ako tako izgleda, onda pjesme udaraju tamo gdje treba. Tokom protekle decenije Graha je zadržao svoju autorsku preoznatljivost, a njegov muzički izraz prepoznat je širom regionalne muzičke scene.

Ulaznice za koncert Damira Avdića su u pretprodaji u marketing službi Bosanskog kulturnog Centra Tuzla, kao i kod „Seje i Vilija“ na Korzu, po cijeni od 7 KM. Na dan koncerta cijena ulaznica je 10 KM.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »