Odmori u BiH: Vodič kroz 12 prelijepih destinacija Hercegovine

Koliko BiH ima turističkog potencijala, iskorišćenog i neiskorišćenog, najbolje se vidi u čarobnim mirisima i okusima Hercegovine.

Neke od destinacija koje ćemo vam u nastavku preporučiti, gotovo da su sakrivene od pogleda turista iako nude nevjerovatne prizore i avanture, dok su druge odavno “ušli u voz turizma” i nude kvalitetne sadržaje kako domaćim, tako i stranim posjetiocima.

Krenimo opet na jedno sasvim novo putovanje sa Odmori u BiH i dopustite nam da vas privučemo u pomalo neistraženu oblast u kojoj ćete naći zadovoljstva za sva čula, nauživati se domaćih specijaliteta, ali i posjetiti prirodne i istorijske znamenitosti na kojima bi nam i evropske prijestolnice zavidjele.

1. Prozor-Rama

Krenimo od najsjevernijeg dijela Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ako ste mislili da je ovo samo onaj kraj kroz koji protutnjite magistralom pored nekog jezera, grdno ste se prevarili. Zapravo, to jezero je nevjerovatno lijepo i dominira cijelim područjem. U sredini Ramskog jezera se nalazi ostrvo Šćit sa Franjevačkim samostanom. Na Ramskom jezeru možete veslati i pronaći osvježenje na plažama u vrelim danima, a odlično je i za ribolov. Istočno od Ramskog jezera nalazi se Prozor, centar ovog područja, a nekih 7 km od ovog grada u smjeru Jablanice pronaći ćete skretanje za selo Duga koje krije istoimeni vodopad. Selo je, opet, dobilo ime po dugi koju često možete vidjeti iznad vodopada. Iskoristite priliku i upitajte ljubazne domaćine da vas upute dalje do sela Klek i Klečke stijene sa koje ćete vidjeti jednu od najljepših panorama u našoj zemlji, ali i spomenik Kraljev stolac i nekropolu stećaka na Glavici. Nemojte zaboraviti pogledati tu stijenu i iz daljine da biste uočili Babu i Didu, kako narod tamo zove dvije kamene prirodno oblikovane skulpture.

2. Jablanica

Smještena u dolini Neretve, omeđena sa jedne strane Prenjom, sa druge Čvrsnicom, Jablanica je grad najpoznatiji po odličnim restoranima koji služe ukusnu pečenu jagnjetinu, ali će vam ova destinacija ponuditi mnogo više ako joj pružite priliku. U ovoj opštini kriju se dva prava bisera prošlih vremena. Prvi je svakako, Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi koji predstavlja spomen – kompleks vezan za obilježavanje ovog značajnog događaja iz Drugog svjetskog rata, kao i čuveni most, koji su izgradili nacisti, a srušio ga režiser Veljko Bulajić za potrebe snimanja filma. Na području Jablanice su i Jablaničko i Grabovičko jezero, na kojima se možete kupati, voziti kajak, kanu, čamac ili uživati u vožnji splavom uz ručak koji će spremiti ljubazni domaćini. Veliki dio parka prirode Blidinje pripada području Jablanice, a ako se već uputite kroz Sovićka vrata do Risovca, koji ima odličnu ponudu tokom cijele godine, obavezno produžite u susjednu opštinu do Hajdučkih vrleti, Blidinjskog jezera i nekropole stećaka Dugo polje. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, sa Blidinja se uputite do poznatih Hajdučkih vrata na Čvrsnici.

3. Konjic

Nije nimalo lako izdvojiti sve što vrijedi vidjeti u Konjicu. Da li je to Stara ćuprija ili još starija čaršija, da li su obale Neretve tako lijepe iz ma kojeg ugla ih pogledali. Na čaršiji vam je i Zavičajni muzej koji itekako vrijedi vidjeti, a nešto malo dalje i Muzej drvorezbarstva, zanata koji se zbog vještine lokalnih majstora, koja se prenosi sa koljena na koljeno vijekovima, našao i na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Iskoristite priliku i okupajte se u Neretvi uzvodno od Konjica, a rashladiti se možete i na Jablaničkom, ali i na Boračkom jezeru. Ovom potonjem ne bi škodilo malo uređivanja na obalama, no neka vas to ne pokoleba, možete tamo provesti ugodan odmor, posebno ako se smjestite u neku od tradicionalno uređenih planinskih kućica oko jezera. Ono što je najbolje od najboljeg u Konjicu, sigurno je čuveni Titov bunker ili objekat D-O ARK. U pratnji vodiča možete obići značajan dio ovog, danas muzeja u planini i čuti neke od nevjerovatnih priča o gradnji obavijenoj misterijama koje ni do danas nisu dobile svoja objašnjenja. Ako ste avanturista ili jednostavno zaljubljenik u prirodu onda ne smijete propustiti rafting na Neretvi. Mnogi ne znaju da se najpoznatije i najizolovanije planinsko selo u BiH, Lukomir, nalazi na području opštine Konjic. Ovo je mjesto za koje bi definitivno trebalo da nađete vremena. Smješteno je na južnim obroncima Bjelašnice, na oko 30 kilometara od Konjica i na oko 1 500 metara nadmorske visine, a posebno je po tome što i danas, sa svojim starim kamenim kućama, izgleda kao prije nekoliko stotina godina.

4. Mostar

Obilazak Mostara možete početi sa bilo koje tačke, ali ako želite da on bude spektakularan, krenite od panorame sa brda Fortica odakle pogled puca na cijeli grad. Ovo mjesto je idealno i za sportiste i ljubitelje adrenalina, jer se na vidikovcu uz planinarski dom nalaze sportsko penjalište i zipline. Mostar, dragulj Hercegovine, prepoznatljiv je po svom Starom mostu koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine i najpoznatija je turistička atrakcija u BiH. Ovaj grad svake godine posjeti na stotine hiljada turista. Nedaleko od mosta nalazi se i Muzej Hercegovine u okviru kojeg su i Muzej Stari most, spomen kuće Džemala Bijedića i Svetozara Ćorovića, te Interpretacijski centar MuM (Muzej u Mostaru). Doživljaj Mostara nije potpun bez šetnje Kujundžilukom, posjete Koski Mehmed-pašinoj džamiji, Kajtazovoj i Muslibegovića kući i Krivoj ćupriji. Ovo je i grad čuvenog pjesnika Alekse Šantića, čiju statuu ćete moći vidjeti u njegovom parku, nedaleko od rodne kuće. Ono po čemu su Mostar, ali i cijela Hercegovina poznati je hrana i gastro ponuda koja se malo gdje sreće. Za boravak u prirodi preporučujemo obližnju planinu i izletište Rujište, gdje ćete uživati na svježem i čistom zraku u šetnji „Stazom zdravlja“ ili vožnji biciklom.

5. Blagaj i izvor bune, Bunski kanali

Smješten podno Starog grada Hercega Stjepana Vukčića Kosače, Blagaj datira još iz vremena Rimskog carstva, a njegova poznata Tekija, u kojoj su ranije živjeli derviši i obavljali “zikr” (slavili Boga), smještena je uz samo vrelo rijeke Bune. Ovo mjesto danas je među najatraktivnijim turističkim destinacijama Hercegovine. Izvor Bune nesumnjivo je jedan od najvećih i najčistijih u Evropi. Rijeka nadire iz pećine ispod stijene visoke 200 metara, a nakon devet kilometara ulijeva se u Neretvu u blizini sela Buna. Legenda kazuje da je turski sultan iz 16. vijeka toliko bio oduševljen Bunom da je naredio da se na izvoru sazida tekija za potrebe derviškog bektijaškog reda, a služila je i kao konačište za putnike. Inače, Tekija na Buni u Blagaju je otvorena za posjetioce tokom čitave godine uz simboličnu cijenu ulaznice, a posjeti je preko 100 000 posjetilaca. U ljepoti Bune uživajte i tokom ručka u jednom od restorana u blizini izvora, a naša preporuka je da probate pastrmku sa roštilja, specijalitet ovog kraja. Kada ste već u Blagaju, ne propustite vožnju rijekom Bunicom kroz prelijepu prirodu do njenog izvora, a obavezno svratite i do Bunskih kanala, fascinantnog mjesta na kojem se Buna ulijeva u Neretvu.

6. Počitelj i Žitomislić

Jedini grad koji je danas skoro u potpunosti u funkciji turizma nalazi se na dva kilometra od Čapljine. Prvi put se spominje u povelji vojvode Stjepana Vukčića Kosače 1444. godine. Od 1463. do 1471. godine ovdje je bila smještena vojska ugarskog kralja Matije Korvina, a 1471. ga osvajaju Osmanlije, kada je dodatno utvrđen i dobio orijentalni izgled. Nakon toga su izgrađeni vjerski objekti, škole, kuhinje i drugi objekti. Po dolasku Austro-Ugara Počitelj gubi svoj strateški značaj što dovodi do njegovog naglog propadanja. Obavezno se popnite do vrha grada i pogledajte panoramu sa tvrđave. Na putu ka vrhu posjetite Šišman Ibrahim-pašinu ili Hadži Alijinu džamiju, za koju sa sigurnošću možemo reći da je jedna od najljepših u BiH. Zavirite i u prelijepe cvijetne avlije starih kuća, ali pazite da ne smetate domaćinima. Desetak kilometara od Počitelja, u pravcu Mostara, nalazi se čuveni manastir Žitomislić iz XV vijeka posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice i definitivno jedna od najljepše oslikanih pravoslavnih crkava. Nezaobilazno mjesto turista i prolaznika ovim krajem, Žitomislić je vjekovni duhovni i kulturni centar srpskog naroda ovog kraja. Manastir je u prethodnim ratovima više puta rušen, a 2005. godine je obnovljen i u njegovom krugu se nalazi i Muzej čija postavka sadrži srpske, ruske i italo-kritske ikone neprocjenjive vrijednosti, iz perioda od 16. do 18. vijeka. Među njima se ljepotom ističe ikona Bogorodice, jedna od četiri takve u svijetu, a djelo je ikonopisca Andreja Ricosa. Ovo je jedna od tri najznačajnije umjetničke kolekcije u BiH.

7. Čapljina

Krenete li od Počitelja „prema moru“ za samo par minuta doći ćete u Čapljinu, još jedan lijepi grad na Neretvi. No, rijeka Trebižat je ona na kojoj ćete pronaći odličnu zabavu u vidu sve popularnijih kanu safarija, ali i odlična kupališta i beach barove. Obavezno posjetite Mogorjelo, ostatke građevina koji datiraju još iz IV vijeka i predstavljaju jedan od najznačajnijih spomenika iz rimskog doba na području Bosne i Hercegovine. Nakon obilaska Mogorjela vrijeme je da se uputite u Park prirode Hutovo blato, ali na putu do ove jedinstvene destinacije, u mjestu Klepci, ubrzo nakon skretanja sa magistralnog puta, vidjet ćete stari kameni most preko Bregave, za koji se pretpostavlja da je izgrađen 1517. godine. Lokalci će vam rado ispričati legendu koja kaže da je upravo ovaj most bio inspiracija za izgradnju mostarskog Starog mosta. Hutovo blato smjestilo se u tipičnom kraškom ambijentu i predstavlja jedinstvenu submediteransku močvaru u Evropi i jedan je od najbogatijih rezervata ptica močvarica u ovom dijelu svijeta. Iako najveći broj ptica ovdje provodi zimske mjesece, uputite li se u obilazak brodicom sa iskusnim vodičima, u bilo koje doba godine imat ćete priliku vidjeti više vrsta i uživati i fascinatnoj prirodi. Ukoliko imate sreće možda ćete uspjeti fotografisati i veliku bijelu čaplju, po kojoj je Čapljina i dobila ime.

8. Međugorje

Kojoj god konfesiji pripadali, bili vjernik ili ne, jednom u životu posjetite Međugorje, ako ni zbog čega drugog, onda barem da svojim očima vidite šta se može izroditi iz odlučnog uvjerenja šestoro mladih da su na brdu ugledali Bogorodicu. Ovo malo mjesto smješteno je između dva brda, Križevca i Crnice (Brda ukazanja) na kojem se, na predjelu Podbrda, po riječima „vidioca“ po prvi put ukazala Gospa. Do 1981. godine bilo je izuzetno siromašno, izmoreno sušama i lošim prinosom usjeva na hercegovačkom kršu. Danas, četiri decenije kasnije, ovo je turistička “meka” u koju se godišnje slije više od milion turista i vjernika koji žele da se pomole ili obiđu mjesto za koje se vjeruje da se upravo tu ukazala majka Božija. Centralna tačka u mjestu je međugorska crkva sv. Jakova čija je gradnja završena 1969. godine. Posjetite li ovaj kraj obavezno svratite u Etno selo Međugorje, odlični turistički kompleks, koji, pored smještaja u tradicionalnim kamenim kućama, nudi brojne sadržaje uključujući restoran, bazen, amfiteatar, a ovo je i jedno od najboljih mjesta u Hercegovini za kušanje odličnog domaćeg vina i gurmanskih delikatesa.

9. Čitluk

Ako se nečim mogu pohvaliti stanovnici ove oblasti, to su vrhunska vina koja se, zahvaljujući visokom kvalitetu, piju u cijelom svijetu. Autohtone vrste vinove loze koje uspijevaju u veoma teškim uslovima ovog kraja su Žilavka i Blatina, iako lokalne vinarije uspješno uzgajaju i određene druge vrste u manjim količinama. Upitate li prolaznike da vam preporuče vinski podrum u koji ćete svratiti po kapljicu vrhunskog vina, sigurno da će svako od njih imati nekog svog favorita, ali činjenica je da u koju god vinariju na Vinskoj cesti Hercegovine svratite, ne možete pogriješiti. Iskustvo posjete malim porodičnim vinarijama sigurno ćete pamtiti dugo, a uz dobro vino i poneki zalogaj saznat ćete više o tome kakva je istorija utkana u njihove ukusne kapljice.

10. Stolac

Ova destinacija može se nazvati najskrivenijim biserom Hercegovine. Da biste shvatili o čemu govorimo, morate ipak tamo otići i uvjeriti se. Na ovom mjestu se susreću i rastaju civilizacije, ovo je dom velikog Maka Dizdara i srednjovjekovnih stećaka koji su mu bili najveća inspiracija za rad. Koliko je ovaj grad važan i koliko je potrebno čuvati ga od propadanja, govori i to da je još prije 40 godina bio nominiran kao grad muzej za listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, ali nažalost, taj status nikada nije potvrđen. Obavezno posjetite “Makovu hižu”, mjesto posvećeno životu i radu jednog od najvažnijih bh. pjesnika, pređite preko Inat ćuprije i pitajte nekoga zašto je most “herav”, popnite se na Stari grad Vidoški i očima obuhvatite pejzaž i shvatite zašto je nekada Stolac bio grad sa najviše kula u doba osmanske vladavine ovim prostorima. Popijte kaficu na trgu koji krasi obnovljena sahat kula i Sultan Selimova džamija, a onda prošetajte uz Bregavu do starih mahala i Begovine, jednog od najljepših i najznačajnijih tradicionalnih stambenih kompleksa u BiH. Kada obiđete grad, provozajte se do Radimlje, najpoznatijeg lokaliteta srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, koji se nalazi na tri kilometra zapadno od Stoca. Ovdje ćete pronaći 63 stećka na kojima se može vidjeti sva raznovrsnost i visok umjetnički kvalitet izrade, bogatstvo dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju istorijske ličnosti. Još jedna značajna nekropola stećaka, Boljuni, nalazi se 14 km od centra grada u pravcu Neuma, i zajedno sa Radimljom nalazi se na listi UNESCO-a. Ilirski grad Daorson, kod sela Ošanjići, na uzvišenju samo 5 km od Stoca, definitivno je još jedna od destinacija koje morate obići tokom posjete ovom gradu.

11. Ravno

Malo mjesto Ravno, odakle korijene vuče čuveni naučnik Ruđer Bošković, pravi je primjer skrivene turističke destinacije koja mora biti na vašoj listi za putovanje. Prije svega posjetite čuvenu i predivnu baštu Hotela “Stanica Ravno” (i vjerujte, sa razlogom je čuvena), a kada se okrijepite, produžite u posjetu najvećim turističkim atrakcijama kraja. Manastir Zavala, uklesan u kamenu i posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice iz devetog vijeka u kojem se zamonašio Sveti Vasilije Ostroški Tvrdoški i Zavalski iz nedalekih Mrkonjića jedna je od njih. Nedaleko se pećina Vjetrenica, dom endemske čovječije ribice, u kojoj i kada je vani najtoplije morate nositi jaknu zbog jakog strujanja vjetra na njenim stazama. Ova pećina je dom oko 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznovrsnosti. Između ove dvije atrakcije, nalazi se gostionica Zavala za koju vam samo možemo reći: nemojte je zaobići, tu se uvijek dobro jede. Ovaj restoran smješten je u obnovljenom objektu stare željezničke stanice, kao i hotel Stanica Ravno. Ravno se nalazi na trasi „Ćirine staze“, popularne biciklističke staze, koja prati nekadašnju trasu uskotračne pruge, pa se od Ravnog možete na dva točka voziti, ako želite, čak i do Dubrovnika.

12. Neum

Za kraj smo ostavili jedini bh. grad na primorju. Pozicija na obali Jadrana, čisto more, ugodna mediteranska klima, veliki broj sunčanih dana u godini i odlični hoteli čine ovaj grad dobrih izborom za odmor tokom cijele godine. Ljeti je Neum jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini i uvijek se traži mjesto više, a izvan sezone ovo je idealno mjesto da pobjegnete od gužve i uživate u tišini, šumu valova i pogledu na morsko plavetnilo. Pri kraju su radovi na brzoj cesti koja će spojiti Stolac i Neum, pa će i zanimljivo neumsko zaleđe dobiti na značaju. Ljubitelji ruralnog turizma mogu uživati u ukusnim i zdravim domaćim proizvodima iz seoskih domaćinstava, a neki čak nude i usluge smještaja u starim kamenim hercegovačkim kućama.

Nadamo se da će vam ovo malo putovanje kroz Hercegovinu pomoći da isplanirate jedno od narednih putovanja, a odlične ponude iz ove regije možete pogledati na platformi odmoriubih.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »