Odmori u BiH: Mnogo atraktivnih sadržaja u gradu na Vrbasu

Inicijativa Odmori u BiH, u saradnji sa Turističkom organizacijom Banja Luke i uz podršku Evropske unije, organizirala je za grupu bh. medija putovanje upoznavanja Banja Luke i okoline.

Obilazak užeg gradskog jezgra Banja Luke započelo je degustacijom banjalučkih ćevapa u čuvenoj ćevabdžinici „Kod Mahe“. Banjalučki ćevapi se od ostalih varijacija tog jela najviše razlikuju po tome što se peku u pločicama od po četiri ćevapa, što jelu daje posebnu sočnost. Nakon jela „Odmori u BiH“ ekspedicija prošetala je dvjestotinjak metara do džamije Ferhadija, zadužbine Ferhad-paše Sokolovića, koji je igrao veliku ulogu u razvoju Banja Luke. Džamija Ferhadija jedna je od najljepših potkupolnih džamija u BiH.

Između Ferhadije i Kastela vrijedi posjetiti i spomen ploču Safikadi, za koju legenda kaže da se bacila pod top nakon što joj je zabranjeno da ljubuje sa izabranikom svoga srca. Ispod spomen-ploče koja joj je posvećena Banjalučani i posjetitelji grada na Vrbasu svakodnevno pale svijeće i odaju počast „banjalučkoj Juliji“. Prepoznatljivi simbol Banja Luke je tvrđava Kastel, na ušću Crkvene u Vrbas. Uz pomoć sredstava Evropske unije tvrđava je dobrim dijelom obnovljena, a unutar zidina nalazi se nekoliko veoma vrijednih arheoloških eksponata, ljetna pozornica, restoran „Kazamat“, te „Kamena kuća“ u kojoj djeluje galerija.

Tura središtem Banja Luke nastavljena je posjetom „Krajiškoj kući“, gdje se mogu kupiti autohtoni krajiški proizvodi, obilaskom banjalučke Tržnice, šetnjom ulicom Veselina Masleše, poznatijom kao Gospodska ulica. Na kraju Gospodske ulice nalazi se Hram Hrista Spasitelja, jedan od najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu, te Banski dvor, centar kulture u Banja Luci. U blizini je i Spomenik 12 beba, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i Spomenik palim borcima NOR-a.

Šetnja je nastavljena pokraj zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske, nakon čega je uslijedila posjeta Katedrali sv. Bonaventure. Zanimljivo je kako je udaljenost od prve do posljednje atrakcije koju je ekipa “Odmori u BiH” obišla u centru Banja Luke oko 1 kilometar, što najbolje pokazuje koliko, zapravo, Banja Luka ima atrakcija na malom prostoru.

Upoznavanje sa Banja Lukom nastavljeno je u Delibašinom selu, oko 5 kilometara od centra grada, gdje se nalazi trapistički samostan i crkva Marija Zvijezda. Monasi – trapisti, najpoznatiji po pravljenju čuvenog sira – trapista, smatraju se začetnicima banjalučke industrije, jer su upravo oni udarili temelje Banjalučkoj pivari, izgradili mljekaru, siranu, ciglanu, prvu električnu centralu u BiH…

Prvi dan obilaska Banja Luke završen je posjetom Muzeju Republike Srpske, koji je kao Muzej Vrbaske banovine osnovan 1930. godine i ove godine slavi 90 godina postojanja. Taj jubilej obilježen je izložbom u kojoj je centralni eksponat srednjovjekovni mač koji je prošle godine pronađen u Vrbasu.

Drugi dan istraživanja Banja Luke i okoline započeo je posjetom kanjonu Tijesno, koji se nalazi na putu ka Jajcu i jedno je od najpopularnijih odredišta za adrenalinski turizam u BiH. Tamo su održana svjetska prvenstva u raftingu, kao i kajaku i kanuingu na divljim vodama, a kanjon je i mjesto održavanja Drill and Chill Climbing and Highlining festivala.

Naredna stanica bila je Krupa na Vrbasu, gdje su predstavnici medija obišli manastir Svetog Ilije, a potom i prekrasne slapove na rijeci Krupi, na kojoj se nalazi i desetak tradicionalnih, drvenih vodenica.

Na putu od Banja Luke prema Kneževu nalazi se Etno selo Ljubačke doline, koje prikazuje život tradicionalne seoske zadruge, njenu arhitekturu i materijalnu kulturu sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka. Etno selo čini oko 30 autentičnih seoskih objekata, koji su ispunjeni sa hiljadama veoma vrijednih antikviteta.

Jedna od banjalučkih top atrakcija je i plaža Vrućica, u naselju Srpske Toplice, nekadašnjem Gornjem Šeheru. Nekoliko bazena uz sam Vrbas napunjeno je toplom mineralnom vodom sa obližnjih izvorišta, a za koju se smatra da liječi reumatizam, probleme sa srcem i različite kožne bolesti. Vrućica je i stanište populacije viline vlasi (Adiantum Capillus Veneris), biljke koja je preživjela ledeno doba i veoma je rijetka u kontinentalnom dijelu Evrope.

Najbolji pogled na panoramu Banja Luke pruža se sa Banj brda, odnosno Šehitluka, na čijem vrhu se nalazi monumentalni spomenik Krajišnicima palim u Drugom svjetskom ratu, koji je od bijelog, bračkog kamena podignut po nacrtu Antuna Augustinčića.

Putovanje u Banja Luku završeno je odličnim ručkom na splavu – restoranu Hedonist na Vrbasu, u organizaciji domaćina – Turističke organizacije Banja Luka.

Inicijativa „Odmori u BiH“ pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Evropske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »