Nostalgija za budućnošću centralna tema jubilarnog 60. Festivala MESS

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS danas je, obilježavajući Svjetski dan teatra, objavila dio programa predstojećeg jubilarnog 60. Festivala MESS. Program je predstavljen na press konferenciji koja je u skladu sa preporukama #ostanikodkuce, emitovana u video formatu putem zvaničnog Youtube kanala Festivala MESS. Ovogodišnji festival će uz centralnu temu “Nostalgija za budućnošću“ biti održan od 1. do 9. oktobra, a komad irske trupe Dead Centre iz Dublina – “Prva Čehovljeva predstava“, čije je gostovanje otkazano prošle godine zbog umanjenog budžeta, zatvorit će 59. i ujedno i otvoriti 60. jubilarni MESS. Ovogodišnji Festival održat će se uz velikodušnu podršku generalnog sponzora, kompanije Visa, te tradicionalnu prijateljsku podršku Goethe Instituta, Heinrich Boella i kompanije BH Telecom.

Bez obzira na pandemiju, na strah i brigu po kojoj će 2020. godina ostati upamćena, sigurno je i to da ćemo učiniti sve da MESS ponovo bude dijelom one druge strane priče – priče o dobrim ljudima, o solidarnosti, o empatiji, o važnosti umjetnosti i slobode za svako društvo“, istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković te dao objašnjenje vizuelnog identiteta 60. Festivala MESS iza kojeg i ove godine stoji kreativni tim agencije FABRIKA. “Vizual 60. MESS-a jeste iskra znanja i nade za čovječanstvo. Naše iskustvo je ujedno i poticaj što se mora dogoditi za napredak iz ispunjene prošlosti i početka novog stoljeća. Pogled u budućnost jeste poput iskre novog života, nostalgično traženje nečeg nestvarnog. Želja za ostvarenjem nekog sna sigurnosti, mira i solidarnosti“, kazao je Kreševljaković te najavio i brojne prateće programe, italijansku predstavu „Moby Dick“, spektakl koji će se održati na Trgu Susan Sontag, publiciranje monografije festivala MESS te veliku izložbu 60 godina MESS-a.

Umjetnički rukovodilac Festivala MESS, Dino Mustafić, naglasio je da je MESS u svojoj historiji uvijek bio velika platforma svih “izvođačkih umjetnosti” i da je jubilej prilika da se podsjetimo na različite izvođačke prakse od dramskog pozorišta, plesnog teatra, recentne drame, dokumentarnog teatra, ali i različitih hibridnih formi između svega nabrojanog. “Svih tih formi bilo je i na prethodnim izdanjima MESS-a, ali jubilej je prilika da ih sada jasno označimo i konceptualiziramo kroz različite materijale i različite priče koje će i ubuduće tangirati publiku MESS-a – sve to je teatar i svemu je mjesto na MESS-u. I ovaj program ostaje vjeran ambiciji da izoštreno tragamo za novim, drugačijim, radikalnim i provokativnim u umjetničkom smislu“, kazao je Mustafić te dodao da je situacija sa pandemijom koronavirusa pokazala koliko je pojam pozorišta danas definitivno proširen pronalaskom puta do publike kroz digitalne forme.

Generalni sponzor jubilarnog 60. Festivala MESS bit će kompanija Visa. Generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, Vladimir Đorđević, istakao je veliko zadovoljstvo podrškom jednom ovako značajnom kulturnom događaju koji ističe neke od najboljih stvari u našem društvu, uključujući afirmisanje pozorišnih i filmskih djela, ali i slikarstva i muzike. “MESS je oduvek bio ispred svog vremena kao festival koji osnažuje kreativne i originalne projekte domaćih i svjetskih umjetnika. Ponosni smo što će naši klijenti imati priliku da uživaju u njihovim nezaboravnim i uzbudljivim nastupima. Pružajući podršku ovakvim manifestacijama, ostajemo verni našoj misiji da budemo inovativni i da povezujemo ljude širom sveta“, rekao je Đorđević.

Ovogodišnju zvaničnu poruku za Svjetski dan teatra, naslova “Pozorište kao svetilište”, napisao je pakistanski umjetnik Shahid Nadim. “Trebali bismo biti nadahnuti duhovnom snagom; boriti se protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i zanemarivanja svijeta u kojem živimo, planete na kojoj živimo. Pozorište ima ovu ulogu, plemenitu ulogu, da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene je da se uzdigne iznad ponora. Ono može pozornicu, scenski prostor izdignuti u nešto sveto“, dio je poruke koju je za bh. publiku pročitao glumac Ermin Bravo.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »