Najava drugog dana sajma “Knjige u nišama”

Razgovor višestruko nagrađivane hrvatske autorice, Tanja Mravak i književnog urednika, kritičara i publiciste, Krune Lokotara, u nedjelju, 26. novembra u Bosanskom kulturnom centru u 10 sati i 30 minuta otvorit će drugi dan sajma “Knjige u nišama“. U opuštenoj atmosferi ljubitelji i ljubiteljice pisane riječi moći će se upoznati sa jednim od najuspješnijih ovogodišnjih naslova u Hrvatskoj, zbirci “Naša žena”, koja govori o različitim obiteljskim odnosima i njihovim akterima. Od 12 sati, Ervin Jahić, Jovan Brajović i Nenad Rizvanović prezentovat će Festival književnosti “Faro(pi)s“ koji se već sedamnaest godina održava u Starom Gradu na Hvaru. U svojih 17 godina, Faro(pi) je ugostio dvjestotinjak pjesnika i prozaika iz regije i Evrope, a višekratno je predstavljao i kulturnu scenu BiH.

Jedan od važnih ciljeva koji stoje pred Zajednicom izdavača/nakladnika u BiH je i stručno usavršavanje i stvaranje boljih infrastrukturnih uvjeta za poslovanje bh. izdavača. Kao konkretan doprinos ostvarenju tih ambicija, Zajednica izdavača/nakladnika u BiH pokreće edukativno-obrazovni program “Urednička niša“, koji na prvom izdanju sajma nosi radni naziv “Gdje je nestao urednik” i posvećen je ulozi i značaju uredničkog posla u procesu nastanka knjiga. U formi javnog razgovora, od 13 sati i 30 minuta o ovoj temi govorit će Selvedin Avdić, Mišo Nejašmić, Nenad Rizvanović, Marko Tomaš, Ida Hamidović, Šejla Šehabović i Muamer Spahić.

Ostatak sajamskog dana bit će posvećen promocijama knjiga i autora. U 15 sati, Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice predstavit će naslov “Zaboravljeni klasici moderne“ koji sadrži prijevode knjiga Arthura Schnitzlera i Maxa von Dauthendeya. O ovom prevodilačkom projektu govorit će Irma Duraković, Vahidin Preljević, Naser Šečerović, Ivana Nevesinjac i Matija Bošnjak. Od 16 sati i 30 minuta o knjizi izdavačke kuće University Press, “Kvantitativna i kvalitativna analiza sadržaja“, uz autora prof.dr. Najila Kurtića, govorit će prof.dr. Jelenka Vočkić Avdagić, prof. dr. Dževad Termiz i prof.dr. Damir Kukić. Drugi sajamski dan zvanično će zatvoriti predstavljanje autorice, Lejla Kalamujić, dobitnice književne nagrade Istarske županije Edo Budiša za 2016. godinu. Razgovor koji će voditi novinarka Kristina Ljevak počet će u 18 sati.

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponuditi će vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice. Gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresovane građane i građanke je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »