Nagrada ZVONO 2018 – Proglašenje pobjednika/ce i otvorenje izložbe

Ovogodišnja izložba radova finalista i finalistica Nagrade za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH – ZVONO – bit će otvorena 12.10.2018. sa početkom u 19h, u izložbenim prostorijama Udruženja za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP.
Mladi umjetnici i umjetnice čiji radovi predstavljaju finalnu selekciju ovogodišnje izložbe i nagrade su: Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić. Nagrada ZVONO za pobjednika/cu sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD. Pobjednika/cu će proglasiti međunarodni žiri na otvorenju izložbe.
Na izložbi će biti predstavljeni odabrani video-radovi, fotografije i umjetničke instalacije
finalista/ica. Prema riječima međunarodnog žirija finalisti/ce Nagrade ZVONO 2018
„reprezentiraju četiri individualne umjetničke pozicije sa odličnim postignućima u različitim fazama njihovog radnog iskustva, godina, i formalnog pristupa“. Ovogodišnja selekcija radova pokazuje i naglašeno zanimanje umjetnika/ca za kulturu, politiku i historiju – kao specifične kontekste od ključnog značaja umjetničkom svijetu koji sve češće teži simplificiranom uniformisanju i komercijalizaciji.
U subotu, 13.10.2018. u 16h bit će održano i javno vodstvo kroz izložbu, sa početkom u 16h.
Javno vodstvo je otvoreno za svu zainteresovanu publiku, a dogodit će se uz prisustvo kustosica izložbe i umjetnika/ca.
Cilj Nagrade ZVONO je nastaviti pružati podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu. Konkurs je i ove godine bio otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.
Izložba će biti dostupna publici tokom dva mjeseca, od 13.10.-14.12.2018. godine; i to
svakog četvrtka i petka od 14 – 19h, a subotom od 11 – 17h.

O NAGRADI ZVONO
Nagrada ZVONO za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u Bosni i Hercegovini (BiH)
osnovana je 2006. godine od strane udruženja SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art.Od 2017. godine novi oficijelni partner za organizaciju nagrade ZVONO u BiH je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP. Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited.
Nagrada ZVONO se za pobjednika/cu sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD.
Nagrada ZVONO je dio mreže YVVA The Young Visual Artist Award, čije članove čini ukupno 12 zemalja jugoistočne Evrope (www.yvaawards.org). Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže. Svoje ime nagrada je dobila po Likovnoj grupi Zvono, koja je djelovala u Sarajevu od 1982. do 1992. godine.

O UDRUŽENJU SKLOP
SKLOP je novo udruženje u Sarajevu koje se bavi savremenom umjetnošću. Udruženje je osnovala historičarka umjetnosti Sandra Bradvić 2017. godine. Glavne djelatnosti udruženja su istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti. Od 2017 godine SKLOP je novi zvanični partner za organizaciju nagrade ZVONO za mlade umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine (Young Visual Artist Award). SKLOP podržava internacionalne umjetnike i umjetnice mlađe generacije. Pored realizacije izložbi (prezentiranje), SKLOP je u istoj mjeri posvećeno načnom radu i pristupu, identificirajući i izučavajući (istraživanje i dokumentiranje) ključne umjetničke pozicije (većinom iz BiH) od 1980. godine do danas.
Od preuzimanja organizacije ZVONO nagrade 2017. godine SKLOP je aktivno vodio brigu o SKLOP arhivima i historiji ZVONO nagrade, te Likovne grupe Zvono (Sarajevo, 1982-1992), po kojoj je nagrada dobila svoje ime.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »