Muzika Verdija i drama Shakespeara kroz lutke i marionete

Među raznovrsnim teatarskim estetikama koje će publika moći vidjeti na 57. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS sigurno će posebno zanimljiva biti lutkarska opera za odrasle nastala na muzičkom predlošku Verdija, te još jedna maestralna lutkarska teatarska kreacija inspirisana društvom spektakla.

Predstava «Trubadur» koji je režirao Eugenio Monti Colla nastala u produkciji kultne italijanske trupe Compagnia Marionettistica Carlo Colla & Figli bit će nesvakidašnje teatarsko iskustvo i imat će dvije izvedbe (Pozorište mladih, 02.10. u 18h i 03.10. u 18h). Ovo gostovanje Festival je uspio organizirati uz nesebičnu podršku Ambasade Republike Italije u BiH te Ministarstva kulture Republike Italije. U prostoru Galerije Collegium Artisticum u utorak 03.10. u 17 sati i u srijedu, 04.10. u 18 i u 22 sata bit će izvedena predstava «Mnogo vike ni za što» nastala u produkciji El Local E.C. iza čije režije, kreacije i izvedbe stoji David Espinosa, španski umjetnik, a sama predstava izvodi se po pravilima i klišeima spektakularnosti, iznalazeći načine da zavede, zadivi, obmane i isprovocira publiku.

Priključujući se svijetu melodrame, lutke ne bivaju tek zamjena za pjevače od krvi i mesa, one predstavljaju svojevrstan jezik, svijet utemeljen na zakonitostima, arhetipima i kompleksnim estetskim i filozofskim ciljevima. Svojim pokretima lutke donose iznenađenje, iluziju i čaroliju. U Verdijevim notama sve ovo se pretvara u beskrajnu jeku koja čini pozadinu tragičnoj ljubavi Manrica i Leonore. Zadatak koji je povjeren lutkama nije oživjeti nalete emocija koje romanse, dueti i koncerti pobuđuju. Međutim, odlika je njihovog teatra da vizualiziraju atmosferu koju čuvene melodije opisuju čudotvornim zamasima punim patosa.

Tri godine nakon iznimnog uspjeha kako kod žirija tako i kod publike sa predstavom “Moje veliko djelo”, španjolski reditelj dolazi sa stotinama figurica pod naslovom Shakespearove drame Mnogo vike ni oko čega”. Na jednoj staroj komodi figurica su istaknute različitim sredstvima kako bi se dobio scenski pokret i dramaturgija uz određenu igru sjenki i brojne filmske, stripovske i umjetničke reference. Skriveno u ladicama komode je i nekoliko slika koje dopunjuju sekvence u kojima se govori o seksu, moći, nasilju, smrti, koje služe kao svojevrstan prikaz historije teatra.

 

Rezervacija ulaznica je u toku u festivalskom Box Officeu (M.Tita 54/I) svaki dan od 10 do 19h ili putem telefona 060 343 39 59, dok se svi detalji o predstavama i svim drugim festivalskim informacijama mogu naći na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »