Multimedijalna konferencija “Vizualna kultura u poslijeratnom društvu”

U Sarajevu će se, u periodu od 5. jula do 13. jula održati konferencija koju organizuje Kuma International u saradnji sa Dr. Stephenie Young i Dr. Lauren Walsh, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Konferencija će se održati pod nazivom „Vizualna kultura u poslijeratnom društvu“.

Unutar konferencije je planiran čitav niz kulturno-edukativnih događaja u toku mjeseca jula: izložbe, javno predavanje i interaktivne radionice. Ova konferencija ima za cilj obraditi ključne teme i probleme sa kojima se nose poslijeratna i post-genocidna društva, ističući ulogu vizualne kulture u istraživanju prošlosti i liječenju ratnih trauma. Konferencija „Vizualna kultura u poslijeratnom društvu“ je fokusirana na važnost vizualne umjetnosti i fotonovinarstva u post-konfliktnim društvima, sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Unutar konferencije će se okupiti profesori, fotografi i fotografkinje te vizualni umjetnici i umjetnice iz Amerike, Bosne i Hercegovine i Gruzije kako bi diskutovali sa lokalnim edukatorima, studentima i studenticama umjetnosti te širom javnosti o mogućnostima u kojima umjetnost može da se koristi kao osnovni instrument za razumijevanje historije i postizanja pomirenja.

Udruženje Kuma International je prvi internacionalni istraživački centar posvećen vizualnoj umjetnosti i estetici u poslijeratnim okolnostima kao i ratnom sjećanju, traumi i identitetu u post-konliktnim društvima, sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, ali i bivšu Jugoslaviju. Svojim originalnim pristupom, udruženje se bavi dodirnim tačkama između akademskog istraživanja i konkretnih platformi za razne izložbene projekte kao i društveni angažman, stvarajući iznimnu sinergiju između istraživača, akademika, vizualnih umjetnika i lokalne zajednice. Udruženje Kuma se zasniva na ideji stvaranja sigurnog okruženja za produkciju i diskusiju, gdje se umjetnici, istraživači i članovi lokalne zajednice mogu povezati i promišljati ulogu umjetnosti kreirane u kontekstu konflikta i traume.

 

RASPORED AKTIVNOSTI UNUTAR KONFERENCIJE:

DATUM: 5. juli 2O19.

MJESTO: Akademija likovnih umjetnosti

VRIJEME: 15.00 – 17.00

Intenzivna pedagoška radionica koju će voditi profesorica Stephenie Young (Center for Holocaust and Genocide Studies, Salem State University) i Dr. Claudia Zini (osnivačica i direktorica udruženja Kuma International, Sarajevo). Radionica istražuje metodologije za razumijevanje primjene fotografije i vizualne umjetnosti kao efikasnog edukativnog sredstva u suočavanju sa ratom i genocidom.

DATUM: 5. juli 2O19.

MJESTO: Akademija likovnih umjetnosti

VRIJEME: 19:00

Jednovečernja izložba, pod nazivom „Gates“, kojom se predstavlja priznati gruzijski slikar Giorgi Ugulava. Izložbu čine velike uljene slike koje su nastale 2018. godine i kojima autor obrađuje teme memorije, konflikta i granica. Ova umjetnička djela potcrtavaju dodirne tačke između posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i kaotičnih godina u post-sovjetskom periodu u Gruziji.

DATUM: 7. juli 2O19.

MJESTO: Meeting Point

VRIJEME: 17:00

Javno predavanje, kojeg su pripremili nagrađivani fotograf Ron Haviv i istaknuta profesorica Lauren Walsh (New York University) na temu njihovog filma-u-progresu, „Biography of a Photo“. Film otvara pogled u dubinu jedne od najčuvenijih fotografija iz rata u Bosni i Hercegovini, koju je Ron Haviv snimio 1992. godine a koja dokumentira jedan akt etničkog čišćenja. „Biography of a Photo“ je priča o izuzetnoj snazi koju jedna fotografija posjeduje, dok istovremeno ovaj film prati dvije porodice u njihovoj borb za zakašnjelu pravdu.

DATUM: 13. juli 2O19.

MJESTO: GSU Brodac

VRIJEME: 15:00 – 19:00

Radionica posvećena slikarstvu tehnikom akvarela, koju će realizirati proslavljena umjetnica, Bosanka po rođenu, Maja Ružnić. Radionica je posvećena istraživanju uloge sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini, a  učesnici ove interaktivne radionice će vježbati tehnike slikanja uz koje će i učiti kako se kroz slikanje mogu izraziti emocije. Učešće na radionici je potrebno prijaviti na info@kumainternational.org

Kuma International Summer School

  1. jula u Sarajevu počinje drugo izdanje ljetne škole „Kuma international Summer School“, koja je posvećena savremenoj umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, a u kojoj će učestvovati 25 lokalnih i internacionalnih studenata iz 13 razlićitih zemalja. Svrha ovog školskog projekta je dodatna edukacija i sposobljavanje studenata, umjetnika i lokalne zajednice kao i poboljšanje kvaliteta edukacije diljem BiH, uz promovisanje društveno-političkih inicijativa ka pomirenju i učvršćivanju održivog mira. Ljetna škola je organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u BiH, uz velikodušnu pomoć Open Society Fond BiH i Academy VII, kao i sa podršskom naših partnera Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Warm Fondacija, Salem State University Center for Holocaust and Genocide Studies i Brodac galerija.

 Konferencija „Vizualna kultura u poslijeratnom društvu“ pruža priliku prvoj bosanskohercegovačkoj poslijeratnoj generaciji da upotrijebi vizualnu umjetnost kao sredstvo za edukaciju, mir i poticanje inkluzivnog razvoja.

Svi događaji u okviru konferencije su besplatni i otvoreni za javnost.

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »