Multimedijalna instalacija 77 Million Paintings

Od 13. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine biće otvorena izložba britanskog umjetnika, muzičara, producenta, vizuelnog umjetnika i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine – Briana Enoa.

Multimedijalna instalacija 77 Million Paintings biće otvorena za posjetioce 77 dana, odnosno do 29. augusta, a imajući u vidu da Eno ranije nije izlagao u regiji, Sarajevo ovog ljeta postaje i regionalna destinacija kulturnog turizma.

Otvorenju izložbe prisustvovaće i Brian Eno. On će dan kasnije, 14. juna s početkom u 17:00, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine održati predavanje koje će biti otvoreno za javnost. S obzirom na ograničen kapacitet dvorane Muzeja, svi zainteresovani se mole da izvrše prethodnu registraciju za predavanje na web stranici British Councila ili na broj telefona Historijskog muzeja BiH 033 226 098.

Brian Eno iznimno je značajno ime svjetske muzičke scene. Iako u široj javnosti slavan po svojim albumima i saradnjama, podjednako su brojni i značajni njegovi umjetnički radovi u kojima propituje odnos tehnologije i umjetnosti i međusobni odnos vizuelnog i zvučnog aspekta. Njegova predavanja su poznata po zanimljivosti ne samo zbog njegove elokvencije, već i zbog lakoće sa kojom artikuliše neke od najkompleksnijih tema u umjetnosti i kulturi i to na jednostavan i razumljiv način. Svako predavanje Briana Enoa odlikuje nepretencioznost i pristupačnost, međutim iza njegovog predavačkog šarma krije se ozbiljan mislilac koji propituje neke aspekte umjetnosti koje mnogi drugi izbjegavaju. Njegova su predavanja kao uzbudljiva avantura u svijet saznanja i uvida o najvećim tajnama umjetnosti, ali isto tako i društva i vremena u kojem živimo.

Organizator izložbe i predavanja je British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV i drugim partnerima projekta. Dodatne informacije o izložbi 77 Million Paintings i Brian Eno predavanju mogu se pročitati na www.britishcouncil.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »