Modul Memorije 2022: Nizozemska predstava “Opasna imena” po prvi put gostuje u Bosni i Hercegovini

9. maja, koji se obilježava kao Dan pobjede, već tradicionalno završava zvanični program Modula Memorije. Ovogodišnje, 27. izdanje Modula Memorije zatvorit će dramska predstava “Opasna imena” reditelja Boya Jonkergouwa. U pitanju je nizozemska teatarska produkcija koja će po prvi put gostovati u BiH. Publika će predstavu imati priliku pogledati u ponedjeljak, 9. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19.30, a već 11. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli. Svi detalji i najave pojedinačnih programa te trailer Modula Memorije dostupan je na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS, te Instagram i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS.

Riječ je o prvoj nizozemskoj predstavi o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo tih julskih dana. Njenog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za bataljon UN-a, Dutchbat, nizozemske mirovne snage su predale srpskim trupama. Godinama kasnije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice. Mustafić je uspjela da na Univerzitetu u Nizozemskoj, na kojem radi kao profesorica, uvede predmet Srebrenica-genocid. Pored Alme, na sceni je i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok genocida u Srebrenici. Razoružan i pod pritiskom srpskih paravojnih snaga, odvojio je muškarce od žena, prije masovne deportacije. Raymond na sceni otkriva ono o čemu pripadnici snaga UN-a najčešće šute. “Istina je da smo bili u nemogućoj poziciji. Ali istina je i da smo znali da će ti ljudi biti ubijeni.”To iskustvo zauvijek je promijenilo i život Raymonda Bratta.

Sa Almom i Raymondom, uz podršku Jolijn Henneman, Karen Sibbing i Mike Weertsa, poznatih nizozemskih glumaca i glumica, rediteljski dvojac Boy Jonkergouw i Caroline van Leerdam napravili su predstavu koju je teško zaboraviti. “Opasna imena” je veoma moćna, hiperrealistična drama koja oduzima dah. Ona je informativna i poučna, hrabra i potresna, bolna ali povremeno i homoristična…

Predstava je doživjela veliki uspjeh u Nizozemskoj, a o čemu svjedoči 40 dosadašnjih izvođenja od premijere koja se održala početkom 2021. Komunicira se kao predstava koja ne samo da opisuju historiju, već i piše historiju. Čak 7 nizozemskih škola organizovano ju je gledalo. Ovo je ujedno i prva predstava u režiji nizozemca u kojoj se govori o žrtvama genocida, a ne o pripadnicima bataljona. Ona se u Nizozemskoj preporučuje kao apsolutno neophodna za razumijevanje historije, ali i trenutne eksplozivne situacije na Balkanu.

Ekipu predstave čine: tekst – Boy Jonkergouw; režijs – Boy Jonkergouw, Caroline van Leerdam; igraju – Alma Mustafic, Raymond Braat, Jolijn Henneman, Mike Weerts, Karen Sibbing; muzika – Erik Vlasblom, Wouter de Belder; video – Beeldjutters; scenografija – Simon Haen

Ulaz za sve posjetitelje i posjetiteljke je slobodan, s tim da se ulaznice za predstavu moraju preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Broj telefona blagajne je: 033 221 682.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »