Mladi violinista Alex Mateescu nastupit će pod okriljem Koncertne sezone MAS

Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i u novoj akademskoj godini nastavlja afirmisati rad studenata svih odsjeka, ističući taj segment svoje djelatnosti kao jedan od ključnih. U sklopu decembarskog repertoara, predstavit će se Alex Mateescu, mladi violinista i student treće godine u klasi prof. Marka Simovića, koji će nastupiti uz klavirsku pratnju Dženane Hadžić. Koncert će se održati u ponedjeljak, 6. decembra 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman“ kao dio programa Svečanih decembarskih dana UNSA.

Alex Mateescu će izvesti Sonatu u g molu, poznatu pod nazivom “Đavolji triler” koju je Giuseppe Tartini inicijalno napisao za violinu i basso continuo. Nastojeći evocirati priču iz svog navodnog sna gdje je sklopio pakt sa đavolom, početni sumorni “tromi” tok tehnički se usložnjava, unoseći tamnije tonove i izražene karakterne sukobe, nakon čega završni stav donosi virtuozni naboj postignut čestim dvostrukim zaustavljanjima, trilerima, ali i brzom smjenom visokih i niskih registara. Mateescu će svirati i Sonatu za violinu i klavir op. 24, br. 5 u F duru Ludwiga van Beethovena, jednu od najprepoznatljivijih sonata iz violinističke literature. Epitet “proljetna”, kako je često okarakterisana, odražava se kroz gracioznost i snagu kojom odiše. Koncert će biti zaokružen interpretacijom djela Scherzo-Tarantelle za violinu i klavir op. 16 Henryka Wieniawskog, virtuozne minijature isprepletene furioznim i lirskim momentima.

Alex Mateescu (r. Sarajevo, 2000) student je violine na trećoj godini I ciklusa studija u klasi doc. mr. Marka Simovića na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Pohađao je brojne majstorske radionice kod renomiranih umjetnika i profesora violine poput Ruth Waterman, Mihe Pogačnika, Luke Ljubasa i Davida Kamhija. Nastupao je u okviru Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Festivala Majske muzičke svečanosti, Didakovih dana, Sarajevske zime, i drugih manifestacija i koncerata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Italiji. Stalni je član Sarajevskog gradskog orkestra, a sarađivao je i sa mnogim lokalnim, regionalnim i internacionalnim orkestrima, kao što su Regionalna dječija filharmonija, Orkestar mladih Bosne i Hercegovine, Sarajevski kamerni orkestar mladih, Sarajevska filharmonija, kao i sa ansamblom sastavljenog od članova orkestra Giovanile delle Marche, muzičarima iz Jerusalema i Sarajeva na koncertima za mir u Italiji. Kao solista, član kamernih ansambala i orkestara učestvovao je na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, gdje je višestruko nagrađivan. Dobitnik je treće nagrade na svjetskom takmičenju International Orchestra Auditions Awards, u koorganizaciji SAMNIUM Univerzitetaza muziku iz Solopace (Italija) i Univerziteta Mozarteum iz Salzburga (Austrija).

Dženana Hadžićosnovne i postdiplomske studije završava na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Dunje Dimitrijević, nakon čega je diplomirala i na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju pod mentorstvom profesora Ivana Čavlovića. Zaposlena je kao umjetnička saradnica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te ostvaruje zapažene nastupe u Bosni i Hercegovini i van njenih granica.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »