Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

„Mjesec muzeja“ predstavlja manifestaciju koja se drugu godinu zaredom u novembru obilježava u Historijskom muzeju BiH. Novembar, mjesec u kojem je osnovan i otvoren Muzej, odlučili smo obilježiti posebnim programskim sadržajima posvećenim kulturno-historijskom naslijeđu, unaprijeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu.

Program obilježavanja „Mjeseca muzeja 2“ započinje promocijom slikovnice „Bajka o muzejskom kraljevstvu“. Projekat „Bajka o muzejskom kraljevstvu“ je razvijen s ciljem približavanja muzejskih predmeta, njihovih priča i značenja najmlađoj muzejskoj publici.  „Bajkom o muzejskom kraljevstvu“ se djeca imaju priliku da upoznati sa personificiranim eksponatima kao što su Pećko, Dama Dinama, Telefonček, Teta Štafeta, Gospodin Ježić – stanovnici kraljevstva zvanog Muzej. Kroz narativ je provučena priča o situaciji u današnjim institucijama kulture, ali i priča o važnosti publike u procesu oživljavanja muzejskih institucija i naslijeđa. Autorice slikovnice su Elma Hodžić i Sanela Husić Musabašić.

U novembru će biti predstavljene i brojne druge izložbe, radionice za djecu i odrasle, diskusije, promocije. Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa različitim domaćim i regionalnim partnerima – Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Asocijacija arhitekata BiH u saradnji sa arhitektima iz Hrvatske, Creative Shooting Team iz Zenice, Odsjek za pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Udruženje „Dajte nam šansu“. „Mjesec muzeja 2“ traje od 1. do 30. novembra 2017. godine. Muzejsko kraljevstvo je otvoreno za sve!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »