Misli o prirodi! – Predavanja o zaštiti okoliša za studente/ice novinarstva u Tuzli

Studenti i studentice novinarstva Filozofskog fakulteta u Tuzli slušali su  predavanja dvije iskusne novinarke te stručnjakinje iz oblasti zaštite okoliša. Studenti/ce su sa predavačicama razgovarali o najvećim okolišnim problemima u svojim sredinama i o tome kako ih efikasno i objektivno predstaviti javnosti. Predavanja su organizovana u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske.

Studenti/ce su imali priliku poslušati iskustva Aide Hadžić, urednice emisije „Agro-ekologika“ koju producira privatna medijska kuća „Tim System“, a emituje BHRT, te Alme Krdžalić, novinarke sa višegodišnjim iskustvom u zaštiti okoliša i urednice sedmične emisije RTV Tuzlanskog kantona „Zelena karta“.

Aida je, iz pozicije TV novinarke, pričala studentima i studenticama o svom iskustvu bavljenja okolišnim temama, uz primjere priloga iz emisije „Agro-ekologika“. Opisivala je primjere snimanja najizazovnijih priloga i obrade najizazovnijih tema, te najvećih prepreka sa kojima se suočavala, objašnjavajući korak po korak televizijsku obradu tema zaštite okoliša i načine na koje je prevazilazila prepreke.

Kao novinarka RTV Tuzlanskog kantona, Alma Krdžalić podstakla je studente/ce iz različitih mjesta Tuzlanskog kantona da govore o najvećim okolišnim problemima sa kojima se njihova opštine ili mjesta suočavaju. U razgovoru sa Almom, studenti/ce su na praktičan način novinarski obradili sve teme, te naučili na koje načine treba prikupiti ključne podatke, kako ih obraditi, sa kim razgovarati, te kako informacije predstaviti javnosti. Alma je istakla i važnost saradnje novinara/ki sa organizacijama civilnog društva koje igraju veliku ulogu u zaštiti okoliša.

Sa pozicije struke i civilnog društva, govorila je direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić. Detaljno objasnivši koliko su i zašto okolišni problemi u tuzlanskoj regiji opasni – zagađenje zraka, otpad, onečišćenje vode – Džemila je istakla važnost medija bez kojih bi informacije koje kao stručnjaci prikupljaju mnogo teže dolazile do javnosti, te bi posljedično mnogo teže dolazilo i do promjena.

Cilj predavanja bio je buduće novinare i novinarke zainteresovati za pitanja zaštite okoliša, izuzetno bitna pitanja koja nisu dovoljno medijski pokrivena, te im pružiti priliku da razmisle da se u svom profesionalnom angažmanu u budućnosti posvete upravo zaštiti okoliša. Ovo je prvo u nizu grupe predavanja koja će, u okviru projekta „Misli  o prirodi!“, biti organizovana na fakultetima novinarstva širom Bosne i Hercegovine.

„Misli o prirodi!“ je trogodišnji projekat koji provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske, s ciljem jačanja uloge civilnog društva u oblasti zaštite okoliša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »