MESS59 – Zlatni lovorov vijenac Jasni Diklić

Prema odluci Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, bh. glumica Jasna Diklić ovogodišnja je dobitnica Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija. Nagrada će joj biti uručena na svečanoj ceremoniji u srijedu, 02. oktobra u 18 sati i 30 minuta u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo.

U obrazloženju Direkcije stoji slijedeće:

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra ove godine dobiva bh. glumica Jasna Diklić za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i uloge koje je ostvarila u svojoj bogatoj višedecenijskoj karijeri posebno u vrijeme teatra pod opsadom sa velikim brojem premijernih izvedbi i kreacijama koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio historije bh. teatra.

Godinama vrlo predano sarađuje sa mladima, učeći ih ljepoti scenskog izražaja i društvenoj odgovornosti umjetnosti, te je stoga osnivačica i predavačica na više dramskih studija za polaznike/ice glumačkih škola, a vrhunac tog rada je etabliranje Juventafesta – internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva..

Jasna Diklić je glumica izuzetne vještine u različitim scenskim umjetničkim formama, od monodrame, dramskog do postdramskog teatra gdje je demonstrirala izuzetan senzibilitet za komične i dramske uloge, za šta je višestruko nagrađena na mnogim nacionalnim i regionalnim festivalima. Njene uloge krasi autentičnost i neposrednost, iskrenost u komunikaciji sa glumačkim kolegama na sceni, pa je podjednako omiljena u struci i pozorišnom, filmskom i televizijskom auditorijumu.

Jasna Diklić, završila je Dramski studio u organizaciji festivala MESS od 1966. do 1969. nakon kojeg je diplomirala na Filozofskom fakultetu na Odsjeku scenskih umjetnosti. Sarađivala je sa brojnim istaknutim rediteljskim imenima kao što su Slobodan Unkovski, Petar Večer, Vladimir Milčin, te bh. rediteljima među kojima su Dubravko Bibanović, Gradimir Gojer, Dino Mustafić, Aleš Kurt i drugi. Publika je pamti po ulogama u filmovima „Savršeni krug“ Ademira Kenovića, „Dobro uštimani mrtvaci“ Benjamina Filipovića, „Gori vatra“ Pjera Žalice, „Remake“ Dine Mustafića, te serijama „Viza za budućnost“ Faruka Sokolovića i Familija d.o.o. Benjamina Filipovića i brojnim drugim filmskim i televizijskim ostvarenjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »