Mentalno zdravlje u kadru filma “Hana”

Ideja Menssane jeste da kroz kratki igrani film približi ideju o traženju pomoći i ukaže da postoje alternative i prije eskalacije problema, koji su dostupni servisi podrške u adolescenskoj krizi u i koliko je važno na vrijeme potražiti pomoć. Suština je projekta koji će biti zaokružen filmom Hana, scenaristice Ornele Čolić koja je i režirala film.

….Ovo je film o svima nama. O meni, o tebi, o vama…

Srednja škola, odrastanje, promjene, prilagođavanje.  Ponekad zaboravimo, vjerovatno nesvjesno, koliko nam je svima taj period života bio izazovan. Uz pomoć prijatelja, roditelja ili pedagoga znalo nam je biti bolje ili lakše. U vremenu slavne „otuđenosti“ kada smo svi zajedno online, ali sami realno, kako se otvoriti? Kome vjerovati? Koga pitati za pomoć?

Ismijavanje, zadirkivanje, uvrede i fizički sukobi postali su svakodnevnica školskih učenika i učenica. Nema tu ničeg sramnog niti herojskog da bi to sve zadržali za sebe. Sve te „uobičajne“ pojava koju treba prijaviti, o kojoj pričati i koju treba aktualizirati. Djeci treba pokazati da izlaz postoji. Postoji rješenje za svaki problem.

“Projekat „Mentalno zdravlje u kadru“ Udruženja Menssana, želi baš to: biti dostupan djeci, pružiti im podršku i uputiti ih na profesionalnu pomoć, usmjeriti ih na sport, umjetnost, kulturu kao vidove osnaživanja sebe i drugih. Kao glavna okosnica projekta film „Hana“ sublimira sve te probleme od vršnjačkog nasilja, mentalnog zdravlja, podrške i rješavanja problema do profesionalne pomoći i sporta i umjetnosti kao pomoćnim oruđima za savladavanje problema. Jedna sasvim obična situacija prerasta u jednu neobičnu reakciju srednjoškolke kojoj je dosta maltretiranja, odraslih i problema. Film će biti prikazan u septembru, na početku sljedeće školske godine u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, a onda i u cijeloj državi uz nadamo se podršku donatora i sponzora. Zahvaljujući naših koproducentima BHRT-u bit će prikazan i na njihovom kanalu u sklopu Dokumentoranog programa BHRT-a u oktobru. U samom snimanju su nam pomogle i škole glume i baleta Sanjarnica i njihova direktorica i voditeljica Sanela Krsmanović Bistrivoda i njihove polaznice talentovane nove glumice baš kao i njihove kolegice iz škole Helen O'Grady na čelu sa direktoricama Armom Tanović Branković i Šejlom Rizvanbegović-Dvizac.” – kaže Ornela Čolić.

Značaj teme i aktualizacije problema prepoznalo je i Ministarstvo obrazovanja i nauke KS, Ministrastvo kulture i sporta KS, Unicef BiH i Kult. Svi drugi donatori i sponzori su više nego dobrodošli.

https://www.facebook.com/jovancic.family/videos/246032043446036/?v=246032043446036

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »