Međunarodni dan /Evropska noć muzeja

U Historijskom muzeju BiH će u subotu 18. maja biti obilježen Međunarodni dan /Evropska noć muzeja. Muzejske aktivnosti su prilagođene različitoj publici, za koju će muzej biti otvoren od jutra do ponoći.

Za najmlađu publiku će biti organizirana radionica Pinhole Camera kroz koju će od muzejskih predmeta praviti kamere, ali i predstava zasnovana na narativu Bajka o muzejskom kraljevstvu koju će izvesti učenici škole glume Helen O'Grady. Najmlađima je na raspolaganju i dječiji kutak.

U toku dana, u 13:00 sati, će publici biti predstavljen kutak posvećen historičarki umjetnosti Marian Wenzel, koja je dala značajan doprinos proučavanju/očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i koja je trajno obogatila fundus Historijskog muzeja BiH. Ova izložba je nastala kao rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH sa Umjetničkom galerijom BiH i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH – tri institucije su posljednju godinu dana radile na istraživanju ženskog naslijeđa koje se čuva u muzejskim kolekcijama. Projekat je podržala Ambasada SAD u BiH.

U 17:00 sati je otvorenje izložbe „The Living Museum“, sačinjene od radova najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika, koji se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela HMBiH. Izložba pokazuje kako su umjetnička djela namjenski nastajala za Muzej revolucije BiH korištena u izgradnji kolektivnog narativa i kako su korištena u ispisivanju historije, a praćena je pozivom za učešće u njihovom interpretiranju i oživljavanju. Više o javnom pozivu na http://muzej.ba/open-call/.

Kroz izložbu savremene umjetnosti pod nazivom „900/Novecento“ će se predstaviti talijanski umjetnik Max Pepeschi i bosanskohercegovački umjetnik Mak Hubjer. Otvorenje je u 21:00 sat.

„Tokom čitavog dana će u muzeju biti upriličene radionice, izložbe i interaktivne aktivnosti kojima ćemo muzej pretvoriti u laboratorij kulture i prostor za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da provedete subotu u muzeju sa vašim porodicama i da uživate u naslijeđu i historiji kroz aktivnostima koje smo pripremili.“ – rekli su iz Historijskog muzeja BiH.

Aktivnosti Historijskog muzeja BiH se nastavljaju nakon obilježavanja Dana muzeja kroz prvi “Meet, See, Do – LAB”: Excellence in Museum Education. Riječ je o događaju koji okuplja muzejske profesionlce na različite teme iz muzejske pedagogije o kojoj će govoriti stručnjaci iz Evrope.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA / EVROPSKE NOĆI MUZEJA U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

 10:00 – 12:00 Radionica Pinhole Camera

U okviru radionice Pinhole Camera će učesnici imati priliku da pretvore muzejske predmete u kamere i razvijaju fotografije u mračnoj komori. Voditelji radionice su Luke Watson i Tijana Križanović.

12:00 – 12:30 Otvorenje izložbe Pinhole Camera

Izložba Pinhole Camera će predstaviti rezultate ciklusa radionica koje su se održavale u Historijskom muzeju BiH, kao i rad Luke Watsona na ovu temu sa eksponatima Historijskog muzeja BiH.

12:00 – 15:00 Muzejski atelje

U otvorenom umjetničkom ateljeu u muzejskom prostoru će slikati i vajati učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. U ovoj radionici će moći učestvovati i muzejski posjetioci. Pored radionice će biti predstavljena izložba radova Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

13:00 – 14:00 Otvorenje postavke „Zapis o Marian Wenzel“

Historijski muzej BiH u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH i Muzejom književnosti BiH je posljednju godinu dana radio na istraživanju ženskog naslijeđa, koje se čuva u muzejskim kolekcijama naših institucija kulture. Povodom najvećeg muzejskog praznika vam predstavljamo izložbu „Zapis o Marian Wenzel“, historičarki umjetnosti koja je dala značajan doprinos proučavanju/očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i koja je trajno obogatila fundus Historijskog muzeja BiH. Projekat je podržala Ambasada SAD u BiH.

15:00 – 16:00 Predstava „Bajka o muzejskom kraljevstvu“

Predstava „Bajka o muzejskom kraljevstvu“ nastala je na istoimenom narativu Historijskog muzeja BiH, kojeg su pokretom i glasom oživjeli polaznici škola glume Helen O'Grady. Pećko, Teta Štafeta, Gospodin Ježić i ostatak družine vas vode kroz muzejsko kraljevstvo.

17:00 – 18:00 Otvorenje postavke „The Living Museum“

Izložbom „The Living Museum“ vam predstavljamo radove najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika, koji se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela HMBiH. Ovom izložbom pokazujemo kako su umjetnička djela namjenski nastajala za Muzej revolucije BiH korištena u izgradnji kolektivnog narativa i kako su korištena u ispisivanju historije, ali vas ujedno pozivamo da učestvujete u njihovom interpretiranju i oživljavanju. Više informacija na: http://muzej.ba/open-call/

18:00 – 19:00 Premijera filma „Dobrodošli u muzej“ o Historijskom muzeju BiH

Film govori o Historijskom muzeju BiH. Autorica je Alema Kazalić. Film je rađen u saradnji sa FTV.

21:00 – 22:00 Otvorenje izložbe „900/Novecento//Max Pepeschi i Mak Hubjer“

Talijanski umjetnik Max Pepeschi i bosanskohercegovački umjetnik Mak Hubjer predstavljaju svoje radove izložbom „900/Novecento“. Izložba će biti realizirana u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH.

Cjelodnevne aktivnosti:

10:00 – 00:00 Virtualne ture kroz evropske muzeje

 10:00 – 00:00 Obilazak stalnih muzejskih postavki

–          „Opkoljeno Sarajevo“

–          „15 godina“ – Jim Marshall

–          „Otvoreni Depo“

–          „Treći raj“ – Michelangelo Pistoletto

–          Dječiji kutak HMBIH

–          „Dotakni historiju“ – izložba za slijepa i slabovidna lica

10:00 – 00:00 Museum cafe – cafe Tito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »