Međunarodni dan djevojaka u informaciono -komunikacionim tehnologijama

CPCD educirano 24 djevojke o video produkciji povodom Međunarodnog dana djevojaka u informaciono – komunikacionim tehnologijama

11 škola se pridružilo edukativnoj kampanji za djevojke „Proširi horizonte, promijeni vidike“

Edukacija Video produkcija u svrhu prevencije nasilje organizovana je povodom Međunarodnog dana djevojaka u informaciono – komunikacionim tehnologijama koji se obilježava četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu, a u BiH ovaj dan već pet godina obilježava Centar za promociju civilnog društva.

Cilj edukacije, održane 25.4.2019. godine u SMART Resursnom centru CPCD-a, je da ohrabri djevojke da razmisle o svojoj karijeri u IT sektoru uzimajući u obzir sva zanimanja od programerke, projektne menadžerice, inženjerke do video producentice ili stručnjakinje za testiranje novih tehnologija.

„Microsoft kao sponsor ove radionice, je jako posvećen edukaciji mladih ljudi, a posebno djevojaka. Kroz Microsoft DigiGirls program želimo da zainteresujemo djevojke za izbor karijere u svijetu tehnologije, te da sa njima podijelimo uspješne ostvarene priče kroz susret sa dvije žene koje su prošle taj put. Ovu generaciju čeka budućnost u kojoj će tehnološka opismenjenost kao i posjedovanje ICT vještina biti uslov i osnova za obavljanje svih poslova u budućnosti. Microsoft želi da bude partner u učenju, inovacijama i kreiranju budućnosti znajući da će broj otvorenih pozicija u ICT sektoru rasti neograničeno.“, kaže Nađa Telalagić iz Microsofta.

Cilj je ohrabriti djevojke da već danas počnu koristiti informaciono – komunikacione tehnologije u svrhu prevencije nasilja i time doprinesu stvaranju zdravijeg online okruženja za sve mlade ljude. „Svjetska kampanja je pod sloganom Proširi horizonte, promijeni stavove nam šalje jasnu poruku da moramo više raditi na sebi, jačati lične kompetencije kako bi kreirale jasniju viziju razvoja naše karijere i kako bismo bile dovoljno hrabre i sposobne da u odnosu na nova saznanja mijenjamo stavove. CPCD je strateški fokusiran na unapređenje obrazovanja djevojaka i mladih u oblasti informacionih tehnologija o čemu govori i činjenica da smo kroz edukacije povodom Međunarodnog dana djevojaka u informaciono – komunikacionim tehonilogijama  do danas educirali više od 20 000 djevojaka.“  , kaže Dajana Cvjetković Menadžerica SMART Resursnog centra u CPCD-u.

Svi događaji koje se organizuju povodom obilježavanja ovog značajnog dana vođeni su od strane uspješnih žena kako bi djevojke prepoznale uspješne žene, jedna od njih je Jovanka Starović projektna menadžerica u IT kompaniji koja je svoju karijeru izgradila napornim radom i koja smatra da je teško ali i važno znati primiti znanje, i da je još teže i važnije znanje prenijeti.

Djevojke su sa radionice ponijele mnogo znanja, ideja i volje da od danas samostalno kreiraju kratke i korisne video materijale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »