Međunarodna naučna konferencija ”Svi smo isti: drugi i drugačiji”

Udruženje za američke studije u Bosni i Hercegovini i Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu organiziraju Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Svi smo isti: drugi i drugačiji“. Konferencija se organizuje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, u utorak, 3. decembra/ prosinca 2019. godine, s početkom u 9 sati.

Izlagači na ovom skupu su domaći i strani učesnici iz akademskih, stručnih, nevladinih i umjetničkih sredina koji će predstaviti iskustva u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Program konferencije usmjeren je na razmjenu značajnih i uspješnih iskustava i praksi drugih zemalja i univerziteta u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom.

Skup će se baviti važnim pitanjima koja se tiču unaprijeđenja odgoja i obrazovanja osoba s invaliditetom. Posebna će pažnja biti posvećena pristupačnosti kulture i umjetnosti osobama s invaliditetom i ulozi sporta u životu osoba s invaliditetom, a završni panel će biti posvećen primjerima dobre prakse u unaprijeđenju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

Širom svijeta se obilježava ovaj dan na različite načine. Ove godine Udruženje za američke studije u Bosni i Hercegovini i Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu, u okviru aktivnosti na povećanju inkluzivnosti u obrazovanju, su se odlučili da to učine organizacijom međunarodnog naučnog skupa kako bi se i na ovaj način pozvalo na osiguranje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve, ukazalo na prisutnu diskriminaciju, te učilo iz primjera dobre prakse i uređenog sistema i drugih zemalja.

Ujedinjeni narodi (UN) su 3. decembar/prosinac proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. marta/ožujka 1993. godine, pozvala zemlje-članice da ističu obilježavanje ovog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz podsticanje saradnje svih relevantnih subjekata, otklanjanje socijalne isključenosti i senzibiliziranje javnosti na prisutnost, probleme i kapacitete osoba s invaliditetom u zajednici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »