Mali MESS 2019

Ovogodišnji mali MESS otvorit će predstava „Bajka o izgubljenom vremenu“ Lutkarskog pozorišta Mostar, izvedbom u Pozorištu mladih u subotu 28.09.2019. godine. Kako je najavljeno, mali MESS ove godine donosi šest predstava od kojih su četiri iz BiH a dvije iz Francuske, dok je poseban kuriozitet i premijera prve MESS produkcije za djecu „Agnesa i Hrabren“. Pored predstava, u okviru malog MESS-a održat će se i radionica savremenog plesa sa francuskim koreografom Davidom Rollandom i konferencija o pristupu mladih kulturi 30.09. u organizaciji Francuskog Instituta.

Direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasio je važnost promoviranja kulture pozorišta među najmlađima, zahvaljujući se partnerima festivala koji iz godine u godinu podržavaju promociju kulturnog sadržaja u Bosni i Hercegovini. On je posebno istakao kako samopouzdanje kod djece značajno opada kada iz uzrasta osnovne škole dođu u srednju školu i u tom smislu naglasio važnost teatra koji kod djece razvija empatiju, kritičku misao i samopouzdanje da mogu biti sve što kao djeca požele.

Uz Iru Isović iz Direkcije Festivala MESS, selektor i koordinator dječijeg programa, Oliver Jović, najavljujući premijeru prve MESS produkcije za djecu, čiji je ujedno i dio autorskog tima uz Maju Izetbegović i Eminu Omerović, objasnio je da je predstava postavljena kao bajka ali u dosta savremen kontekst. „Propitujemo neke stereotipe i zašto se moramo uklapati u određene društvene i kulturne norme ako to jednostavno ne želimo i želimo da kreiramo svijet u nekom drugom smjeru. Mi kroz ovu predstavu želimo kod djece probuditi utopijske poglede na svijet. Ono što smo nekako u 21. vijeku izgubili jeste da gledamo svijet na vizionarski način“, zaključio je Jović.

Iz Francuskog Instituta ističu kako je dugogodišnje partnerstvo Francuskog Instituta i Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini sa MESS festivalom ove godine u dosta većem obimu jer će se u sklopu festivala izvesti tri francuske predstave. „Pogotovo je akcenat stavljen na mali MESS gdje će pored prestava „Sretni manifest“ (Happy Manif) i „Kocka (Bloc)“ festival biti domaćin konferencije o pristupu mladih kulturi“ navela je Nermina Halkić, direktorica odjela za partnerstvo, kulturu i komunikacije Francuskog Instituta. Pored Francuskog Instituta iz Bosne i Hercegovine, financijsku podršku ovogodišnjem programu MESS-a dala je mreža Teatroskop kojom rukovodi Francuki Institut iz Beograda. Teatroskop je osnovan 2011. godine kao dio specijalnog programa pod nazivom „stručna mreža” koja podržava pozorišne profesionalce iz cijele jugoistočne Evrope da razvijaju zajedničke projekte udruženi sa francuskim umjetnicima.

Po prvi put u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine će biti prikazana interaktivna plesna predstava francuskog režisera Davida Rollanda „Sretni Manifest“, uz podršku Teatroskopa. Direktor muzeja, Mirsad Sijarić istakao je da se poseban način njeguje saradnja između kulturnih institucija i festivala MESS, ističući da je ovo partnerstvo u korist kulturnog programa Sarajeva, a pogotovo za edukaciju mladih. „Predstava će se desiti u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja. Osim te suradnje između različitih institucija, odnosno različitih umjetničkih oblasti, mislim da je jako bitno da  djeci nudimo i drugačije prostore kao moguće izvedbene prostore odnosno da javni prostori mogu biti u funkciji pozorišta“, nadovezao se Jović.

„Kao dio suradnje sa Zemaljskim muzejem, sva djeca koju budu na otvorenju 28.09., dobit će karte za posjetu Zemaljskom muzeju“, najavio je Kreševljaković, ističući bitnost povezivanja kulturnih institucija u korist edukacije mladih i poticanja na razvijanje tradicije kulture među novim generacijama.

Pored pomenutih predstava, na malom MESS-u svoju izvedbu će imati „Princeza na zrnu graška“ Pozorišta mladih iz Sarajeva, te „Talas hladnog vremena“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Besplatne karte se mogu preuzeti u prostorijama Box Officea festivala MESS na adresi  Maršala Tita 54/I u periodu od 20.-28. septembra. Više informacija o programu i predstavama dostupne su na www.mess.ba .

mali MESS

INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL MESS

septembar – 4. oktobar 2019.

 

28.9.2019. / SUBOTA

11.30 / Pozorište mladih Sarajevo

BAJKA O IZGUBLJENOM VREMENU

Mostarsko pozorište mladih

Režija: Tamara Kučinović

BOSNA I HERCEGOVINA

 29.9.2019. / NEDJELJA

 11.00 / Pozorište mladih Sarajevo

PRINCEZA NA ZRNU GRAŠKA

Pozorište mladih Sarajevo

Režija: Daniela Gogić

BOSNA I HERCEGOVINA

 

30.9.2019. / PONEDJELJAK

 12.00 & 14.00 / Zemaljski muzej BiH

SRETNI MANIFEST

Association Ipso facto danse

Režija: David Rolland

FRANCUSKA

 1.10.2019 / UTORAK

16.00 & 18.00 / Pozorište mladih Sarajevo

KOCKA

Cie La Boite a Sel

Režija: Céline Garnavault

FRANCUSKA

2.10.2019. / SRIJEDA

 12.00 / Arheološki park „Panonica“ Tuzla

SRETNI MANIFEST

Association Ipso facto danse

Režija: David Rolland

FRANCUSKA

  

3.10.2019. / ČETVRTAK

11.00 / Mala scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

TALAS HLADNOG VREMENA

Bosansko narodno pozorište Zenica

Režija: Miroljub Mijatović

BOSNA I HERCEGOVINA

 

4.10.2019. / PETAK

12.00 / Dječija kuća Novo Sarajevo

AGNESA I HRABREN
Scena MESS / Teatarska radionica Travnik / Art Hub

Režija: Oliver Jović & Emina Omerović
BOSNA I HERCEGOVINA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »