Majka ili sve lutke idu u raj u novom izdanju

U Sarajevskom ratnom teatru u četvrtak, 26. septembra u 20h  će biti izvedena predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. Predstava je na isti dan, prije godinu dana imala svoju premijeru, a sada u obnovljenom izdanju, će ponovo biti predstavljena publici. Novu glumačku postavu predstave od sada predvodi  Belma Lizde Kurt, a u predstavi također učestvuju Aneta Grabovac, Jasminka Požek Božuta i Kaća Sarajlić.

Na ovogodišnjem Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. Predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ nagrađena je za najbolju scensku muziku i za najbolji scenski pokret.

Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš Selimović, uz pomoć asistentica Melise Musić Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Sarajlić.

Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u Fb. Inbox https://www.facebook.com/sartr1992/ .

„Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju „na sigurnu kartu“. S toga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst „Majka ili sve lutke idu u raj“, mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici.

Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu.

Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka.“ – Dubravka Zrnčić-Kulenović, rediteljica

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »