Laibach dobija mjesto u arhivu „Opkoljeno Sarajevo“

Organizatori koncerta Laibacha u Sarajevu u suradnji sa Historijskim muzejom BIH – Laibach i kolektiv IRWIN dobijaju mjesto u arhivu „Opkoljeno Sarajevo“.
Kako je već najavljeno, koncert Laibacha održat će se 29.03.2018 godine u Domu mladih. Evropska turneja novoga albuma „Also Sprach Zarathustra“ koja počinje 2. marta u Bolonji, a tokom koje Laibach nastupa u preko 20 gradova, završava 29. marta koncertom u Sarajevskom Domu mladih.
Građani/ke Sarajeva, grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu. Namjera je da se ta veza, upotpunjena djelovanjem umjetničkog kolektiva IRWIN, arhivira u sklopu stalne postavke „Opkoljeno Sarajevo“ u Historijskom muzeju BIH.
Historijski muzej BiH, mjesto pamćenja različitih priča iz bosanskohercegovačke historije, radi na unaprijeđivanju stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo”. Ova izložba je relevantna podloga i polje za bilježenje i arhiviranje priča o umjetnosti i kulturi pod opsadom. Pored jačanja domaće kulturne scene, u opkoljeno Sarajevo su dolazili brojni regionalni i internacionalni umjetnici.
Sjećate li se ratnog natpisa NSK DRŽAVA SARAJEVO na zgradi Narodnog pozorišta? To je vrijeme u kojem u Collegiumu Artisticumu izlaže grupa IRWIN, a u Narodnom pozorištu Sarajlije različitih generacija čekaju svoj NSK pasoš i pričaju o koncertu Laibacha. Datum ovog koncerta se poklopio sa datumom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je to historijski koncert!
Novo gostovanje Laibacha u Sarajevu je povod da sa Historijskim muzejom BiH podijelite svoje iskustvo i da nam ispričate kako je bilo 1995. godine na koncertu. Tragamo za NSK pasošima, fotografijama, predmetima, video zapisima i dobrim pričama – hvala Vam!
Vaša javljanja očekujemo na Laibachovom zvaničnom fb eventu sarajevskog koncerta:
ili na kontakte Historijskog muzeja BIH:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »