Kuma International – MODERNIST UTOPIA Arhitektonsko Naslijeđe Zenice

Kuma International sa zadovoljstvom najavljuje svoj novi projekat „Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice” posvećen modernističkom arhitektonskom pokretu u Zenici, koja je nekada bila simbol jugoslovenske industrijalizacije i napretka.

Dvosatna šetnja gradom održat će se 29. oktobra, a vodit će je jedan od autora projekta Selver Učanbarlić i Afan Abazović, predsjednik organizacije Azimuth. Kroz ovu šetnju istražit ćemo zeničko modernističko arhitektonsko naslijeđe, razgledajući neke od najvažnijih građevina koje su projektovali slavni jugoslovenski arhitekati kao što su Juraj Neidhardt, Edvard Ravnikar, Jahiel Finci, Zlatko Ugljen, Slobodan Jovandić i Karlo Kužatko.

Šetnja je besplatna i počinje u 15:00 sati ispred Željezničke stanice Zenica.

Posjeta Zenici se nastavlja u 18 sati otvaranjem izložbe „Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice” u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Izložba ima za cilj istražiti jugoslovensku modernističku arhitekturu kroz fotografije, tekstove, 3d modele i drugu dokumentaciju koja ističe deset modernističkih zgrada i ilustruje ključne aspekte modernističkog naslijeđa Zenice. Mnoge od ovih zgrada su pretrpjele oštećenja tokom posljednjeg rata, te su zapuštene u godinama koje su uslijedile. Da stvar bude gora, pokušaji revitalizacije nekih od njih ozbiljno su narušili njihov arhitektonski karakter i modernistički identitet. Iako se često ne prepoznaje ili ne tretira kao naslijeđe, Bosna i Hercegovina ima bogat opus modernističkih intervencija u mnogim svojim gradovima. Ovom izložbom želi se podići svijest o značaju zeničkog modernističkog naslijeđa, što će, nadamo se, rezultirati pozitivnom promjenom u njegovom očuvanju u budućnosti.

Za sve koji se žele pridružiti ovom događaju bit će organiziran besplatan prijevoz od Sarajeva do Zenice i povratak. Polazak iz Sarajeva je u 13:00 sati, dok povratak u 21:00 sat.

Da biste se prijavili za šetnju gradom i rezervisali svoje mjesto u autobusu, pošaljite e-mail na info@kumainternational.org do 26. oktobra.

Projekat “Modernistička utopija” pokrenuli su arhitekti Selver Učanbarlić i Dino Jozić 2020. godine, a implementirala ga je Kuma International u saradnji sa Lejlom Odobašić Novo, te u partnerstvu sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom savremenih umjetnosti Manifesto, Docomomo BH, Udruženjem arhitekata BiH, Azimuth i Agencijom Ideologija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »