Kratki film “Fuga” u selekciji filmskog festivala SEE a Paris FF 2020

Fuga je izabran za SEE a Paris FF 2020 Kratki igrani film „Fuga“ uvršten je u selekciju kratkih filmova, filmskog festivala SEE a Paris FF 2020 koji se zbog pandemije covid 19 virusa ove godine održava kao online festival.

Online projekcija bit će ograničena na regiju Pariza, Francuska, za vrijeme trajanja festivala, a bit će moguća samo za publiku s posebnim festivalskim internetskim propusnicama.

Festival se održava u periodu od 02. – 07. juna 2020.

Selekciju filmova možete pogledati na: http://www.seeaparis.com/short.html

Scenarij i režiju potpisuje, Zoka Ćatić. „Fuga“ na specifičan način govori o svakodnevnici života u BiH nakon rata, a sniman je krajem prošle godine u Sarajevu. Ćatić u svom beskompromisnom video – pripovjedačkom stilu otvara bolnu postratnu temu, kako domaćih tako i međunarodnih politika koje neminovno utiču na život koji živi bh. društvo posljednjih dvadeset pet godina. U filmu, naslovne uloge igraju: Roman Mehić, Alena Džebo, Slaven Vidak, Semir Krivić, Maja Zećo, Robert Krajnović. Direktor fotografije je Almir Đikoli, šarfer i kolor korekciju radio je Faris Dobrača, montažu Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić, dok je za postprodukciju i mastering tona zadužen Nenad Kovačević.

 

 

„Fuga“ doslovno znači nemir. Naziv fuga dolazi od latinske riječi fugere (bježati) ili fugare (tjerati u bijeg). Sa muzičkog stanovišta, aludira na sistematski sprovedenu imitaciju, pri kojoj jedan glas “bježi” pred drugim da bi se na kraju stopili u jedan. U medicini, Fuga je termin koji se odnosi na poremećeno stanje i potrebe za bjegom od svojih ličnih problema, mijenjajući indetitet i otpočinjući sasvim nov život. Bježeći od stvarnosti u fikciju, autor nailazi na apsurd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »