Koncert violinistice YeonJu Jeong i pijaniste Zlatana Božute na Muzičkoj akademiji UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje koncert violinistice YeonJu Jeong i pijaniste Zlatana Božute koji će se održati u ponedjeljak, 18. aprila 2022. godine u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

U sklopu prvog dijela programa YeonJu Jeong će izvesti Sonatu u g molu, poznatu pod nazivom “Đavolji triler” Giuseppea Tartinija i Romansu br. 2 u F duru Ludwiga van Beethovena. Nakon toga će nastupiti Zlatan Božuta koji će interpretirati Preludij u h molu Johanna Sebastiana Bacha prema transkripciji Alexandera Silotija, Chopinov Preludij op. 45, te Beethovenovu Sonatu op. 27, br. 2, prepoznatljivu kao “Mjesečeva”.

Ulaz na koncert je slobodan.

YeonJu Jeong (Seul, 1982) je počela svirati violinu sa pet godina. U devetoj godini dobila je prvu nagradu na Nacionalnom studentskom muzičkom takmičenju u rodnoj Koreji. Nakon završene Visoke škole u Seulu, započela je studij na Univerzitetu YeonSe. U godinama koje su slijedile Jeong nastavlja razvijati svoju muzičku estetiku i violinističku praksu pohađanjem niza majstorskih radionica diljem svijeta. Doktorske studije u oblasti violine završila je na Državnom konzervatoriju Čajkovski u Moskvi u klasi profesora Sergeja Kravčenka. Godine 2011, Jeong osvaja prvu nagradu na internacionalnom muzičkom takmičenju u Sofiji (Bugarska) pod nazivom “Muzika i Zemlja”. Koncertirala je u Rusiji, Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno je zaposlena kao profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Nakon recitala održanog u Atini, Jeong je opisana kao “violinistica koja posjeduje dubinu izraza i sposobnost stvaranja jedinstvenih i dubokih zvučnih boja”, a za njen nastup sa Sejong simfonijskim orkestrom 2010. godine u Centru Sejong kritičari su napisali: “Čistoća i jasnoća veoma su snažne u njenoj mladalačkoj izvedbi. Ona je perspektivni mladi violinist sa talentom za izražavanje ljepote forme kroz vlastitu interpretaciju”. 

Zlatan Božuta (Sarajevo, 1991) je pijanista i asistent na Odsjeku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirao (2014) i magistrirao (2017) u klasi prof. Dragana Opančića. Trenutno pohađa specijalizaciju u Brescia (Italija) kod eminentnog pedagoga prof. Rubena Dalibaltayana.

Učestvovao je na brojnim pijanističkim takmičenjima, gdje je višestruko nagrađivan (Specijalna nagrada na XII Federalnom takmičenju; Prvo mjesto na Yamaha Music Foundation of Europe, Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Druga nagrada na Internacionalnom takmičenju G. Campochiaro, Pedara, Italija; Drugo mjesto na Banjalučkom Bijenalu, Banja Luka, BiH; Treće mjesto na Prvom pijanističkom takmičenju posvećenom muzici F. Chopina, Tuzla, BiH). Sudjelovao je na majstorskim radionicama istaknutih umjetnika kao što su: Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Christopher Taylor, Boris Kraljević, Ursula Opens, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Jerome Lowenthal, Hinko Haas, Jokut MihajlovićiManhattan String Quartet (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckel). 

Održao je niz solističkih recitala i kao solist je nastupio sa Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim i Gudačkim orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Kao član brojnih kamernih sastava izveo je neka od kapitalnih djela iz oblasti kamerne muzike, kao i neke značajne praizvedbe savremenih djela svjetskih i bosanskohercegovačkih kompozitora.  Njegov umjetnički angažman usmjeren je i na kompoziciju i na tom polju je ostvario uspješnu saradnju sa renomiranim pozorišnim režiserom Alešom Kurtom, komponujući muziku za predstave “Elizabeta Bam”, “Majstor i Margarita”“Ništa nas ne smije iznenaditi” i “Kreketanje”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »