Koncert violinistice Lorene Miline i pijanistice Zerine Šabotić

U srijedu, 15. juna 2022. godine, pod okriljem Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, bit će upriličen recital violinistice Lorene Miline koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić. Koncert će se održati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” s početkom u 19 sati, a na programu će se naći djela Johanna Sebastiana Bacha,  Eugèna Ysaÿea i Gabriela Fauréa.

Ulaz na koncert je slobodan.

Lorena Milina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu 2008. u klasi prof. Borivoja Martinića-Jerčića i prof. Martina Draušnika, gdje magistrira 2014. godine. Tijekom studija intenzivno koncertira diljem Europe te kao solistica, član orkestra ili kamernih sastava, sudjeluje na raznim projektima, regionalnim i državnim natjecanjima te osvaja brojne nagrade. Kao dobitnica Erasmus stipendije, dio II ciklusa studija pohađa na Muzičkoj akademiji Stuttgart u klasi prof. Kolje Lessinga, gdje upisuje i Jazz akademiju za taj semestar.  Dobitnica je stipendije francuske vlade za 2016/2017. godinu. Završila je dva dvogodišnja specijalistička studija u Parizu na konzervatoriju La Schola Cantorum u klasi prof. Violete Smailović-Huart te stekla Diplôme de virtuosité i Diplôme de concert – cycle de perfectionnement. Od 2015. bavi se pedagoškim radom te njeni đaci osvajaju prve nagrade u kategorijama violina i kamerna glazba. Umjetnička je direktorica i pokretač festivala klasične muzike na otoku Korčuli. Nastupala je u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj i Estoniji. Od 2019. radi kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje trenutno pohađa III ciklus studija.

Zerina Šabotić, muzičko obrazovanje započinje 2004. godine, a 2014. završava Srednju muzičku školu Sarajevo, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju “Citta di Barletta” u Italiji. Kao kamerni muzičar nastupala je u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao član klavirskog kvinteta. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo, kamernim orkestrom MAS, i Sarajevskim gradskim orkestrom. Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Vaclaf Festivalu, Festivalu Sarajevska zima te SONEMUS Festu. U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke, a trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića. Djeluje aktivno kao pedagog, korepetitor i kamerni muzičar.

Više informacija: www.mas.unsa.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »