Koncert „Veče klasične harmonike“

Koncert „Veče klasične harmonike“, koji će se održati u sklopu Festivala Sarajevska zima, donijet će sarajevskog publici istinsko osvježenje bh. umjetničke scene. Naime, na koncertu će se predstaviti akordeonisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, studenti – umjetnici iza kojih stoji preko stotinu nagrada na renomiranim međunarodnim takmičenjima kao i preko 500 koncerata.

Trio akordeonista koji nosi simboličan naziv „Inat“ svoje djelovanje na bh. sceni započeo je 2016. godine kao projekt studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Azmira Halilovića, Danijela Lovrića i Asmira Hamzića, pod rukovodstvom prof. dr. Belme Šarančić Nahodović. Ono što je započelo kao studentski projekt, veoma brzo je preraslo okvire kabineta akademije i zauzelo mnoge umjetničke podije širom BiH, kao i regije. U tri godine postojanja, Inat trio je ostvario preko 70 javnih nastupa. Osvojili su i mnogobrojna priznanja i nagrade, od kojih se mogu istaknuti: Internacionalno takmičenje harmonikaša PIF Castelfidardo (Italija) – 4. mjesto, Festival Bela Panthy Slavonski Brod (Hrvatska)  – 1. mjesto, Harmonika Fest Tivat  (Crna Gora) – 1. mjesto, Svjetski trofej harmonike, Loule (Portugal) – 3. mjesto. Članovi sastava se ističu i kao solisti sa brojnim osvojenim priznanjima i nagradama. Program kojim će se predstaviti publici predstavljaju transkripcije i originalno pisana djela akordeonističke literature.

Tako će trio Inat izvesti transkripciju djela Antonija Vivaldija stavak Ljeto iz ciklusa Četiri godišnja doba, djelo koje je aranžirano za mnoge kako klasične tako i nestandardne sastave, dok  ga trio Inat po prvi put u BiH prezentuje aranžiranog za trio harmonika. Djelo Fatum ukrajinskog bajaniste i kompozitora Vladimira Zubickog čini standardni repertoar mnogih akordeonističkih tria, obzirom da sadrži koloritne folklorne citate utkane u iznimno virtuozne tehničke zahtjeve svih dionica, dok djelo Mutta finskog kompozitora Jukke Tinesuua, iako nastalo u bliskom vremenskom period kao i Fatum, na posve drugačiji način tretira fon harmonike te savremenim tehnikama prezentuje njenu ritmičku i tonsku virtuoznost.

Na koncertu će solistički nastupiti laureat mnogih takmičenja, kao i zlatni laureat na prošlogodišnjem takmičenju Trophee mondial del accordeon, Azmir Halilović, MA. Dobitnik priznanja Univerziteta u Sarajevu „Zlatna značka“ svoje bachelor i master studije završio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Belme Šarančić Nahodović. Tokom studija boravio je na razmjeni studenata u Trstu na konzervatoriju „Giuseppe Tartini“ u klasi prof.  Corrada Rojca, dok se nakon završetka studija usavršavao u klasi renomiranog svjetskog akordeoniste prof. Frederick Deschampa. Trenutno je angažovan kao stručnjak iz prakse iz oblasti harmonika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Program kojim će se predstaviti obuhvata tri krucijalna akordeonistička djela. Iz opusa transkribovane literature izvest će čuveno pijanističko virtuozno djelo Felixa Mendelssohna Spinnerlied. Iz opusa savremene akordeonističke literature prezentovat će krucijalno djelo ruske kompozitorice Sofije Gubaiduline De profundis, djelo koje s jedne strane inkorporira savremene i inovativne kompozicione tehnike dok s druge strane prezentuje subjektivna ideološka stremljenja kompozitorice koja u njenim djelima obitavaju na dijalogu religionznog i agnostičkog. Svoju umjetničku prezentaciju završit će djelom koje harmoniku prikazuje u njenom punom virtuoznom sjaju, a akordeonisti pruža priliku da iskaže umjetničke mogućnosti. Upravo stoga je djelo Vjačeslava Semionova Sonata br.1 veoma često na repertoaru svjetskih akordeonista kao i internacionalnih takmičenja.

Za kraj, Inat trio će premijerno izvesti djelo koje su samostalno aranžirali, Ka Mate španskog kompozitora Gorke Hermose. Djelo Ka Mate je omaž Maorskom Haka plesu Ka Mate te od akordeonista zahtjeva kako virtuozno muzičku, tako i posebno osmišljenu koreografsku uključenost u prezentaciju djela.

Koncert će se održati u Domu Oružanih snaga BiH u petak, 13. marta 2020. sa početkom u 19:00h.

Ulaz na koncert je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »