Koncert Tamare Arsovski i  Zerine Šabotić u sklopu programa “Sarajevske zime”

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Međunarodni festival “Sarajevska zima” sa zadovoljstvom najavljuju koncert violinistice Tamare Arsovski i pijanistice Zerine Šabotić koji će se održati u četvrtak, 10. marta 2022. godine u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Ovom prilikom će se predstaviti izvedbom djela dva češka kompozitora, Sonate za violinu i klavir, JW VII/7 Leoša Janáčeka i “Z domoviny” (Iz domovine) za violinu i klavir op. 128 Bedřicha Smetane, dok će program zaokružiti interpretacija Sonate za violinu i klavir op. 94a, br. 2 u D duru Sergeja Prokofjeva.

Tamara Arsovski dodiplomski i master studij violine završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno zaposlena kao asistentica na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru. Godine 2019. upisala je doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica. Tokom studija, učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet itd. Kao solistica je nastupala sa orkestrima kao što su  Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar, a kao članica orkestra svirala je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Symphonia Momentum Orient and Occident, Sarajevskim kamernim orkestrom, Gudačkim orkestrom MAS, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sarajevskom filharmonijom, u Bosni i Hercegovini kao i inostranstvu. Stalna je članica Gudačkog orkestra MAS, na poziciji koncert majstorice, Gudačkog kvarteta AMAS i Sarajevo Sinfonietta, te Ansambla INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo).

Zerina Šabotić je diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Dragana Opančića, gdje je trenutno apsolventica na II ciklusu studija. U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju “Citta di Barletta” u Italiji. Kao kamerni muzičar je nastupala u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao član klavirskog kvinteta. Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Festivalu “Sarajevska zima”, SONEMUS Festu, kao i na brojnim majstorskim radionicama gdje je sarađivala sa pijanistima i profesorima klavira kao što su: Boris Kraljević, Rita Kinka, Kemal Gekić, Massimo Gon, Ruben Dalibaltayan, Orla McDonagh, Arnulf von Arnim.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti na 062 204 906 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »