Koncert povodom 10 godina pedagoškog djelovanja prof. Azre Medić na Muzičkoj akademiji UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) sa zadovoljstvom najavljuje koncert kojim će priznata pijanistica i profesorica Azra Medić obilježiti 10 godina svog pedagoškog djelovanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Kao svojevrsna retrospektiva i autentični reprezent prve decenije njenog akademskog rada, u petak, 14. aprila 2023. godine, u 19:00 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, nastupit će 10 pijanista iz klase prof. Medić.

Sadašnje studentice MAS Ana Petrović, Sara Ljevak, Ilma Šut, Esma Pleh, Josipa Bošnjak i Selma Teskeredžić, ali i alumni MAS, Katarina Perković, Jasmin Ibrahimkadić, Ana Šapina i Monika Tadić, ovim povodom izvest će djela F. Chopina, F. Liszta, L. Janačeka, A. Lavignaca, G. Ligetija, M. Prebande, M. Jeličanina i F. Saya.

Ulaz je slobodan.

Azra Medić (r. 1983, Banja Luka) studirala je u klasi prof. Nede Stanković na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji UNSA, gdje je i diplomirala 2006. godine pod mentorstvom prof. Borisa Kraljevića i dobila priznanje “Zlatna značka” kao najbolja studentica Univerziteta u Sarajevu. Nakon završetka osnovnog studija, usavršavala se na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kod prof. Đure Tikvice. Postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Kasselu završava u klasi profesora Ivana Urwalowa (2010) i kod profesorice Elze Kolodin na Muzičkoj akademiji u Freiburgu (2012).

Tokom dugogodišnjeg školovanja bila je aktivna učesnica majstorskih kurseva priznatih pijanista i profesora kao što su Neda Stanković, Rudolf Kehrer, Igor Khudolei, Diane Anderson, Boris Kraljević, Đuro Tikvica, Peter Feuchtwanger, Leslie Howard, Christopher Taylor, Markus Schirmer, Avedis Kouyoumdjan, Neol Flores i Martina Hughes.Prisustvovala je i seminarima koji su vodili Alfred Brendel, Dimitri Bashkirov, Lilya Zilberstein, Kirill Gerstein, Jura Margulis, Gottlieb Wallisch i Boris Berman.

Medić jevišestruko nagrađivana na brojnim međunarodnim pijanističkim takmičenjima kao što su “Nicolaï Rubinstein” u Parizu (2002), “Città di Gorizia” u Italiji (2004), “Roma2004” u Rimu (2004), Međunarodno takmičenje pijanista i klavirskih ansambala “F. Chopin, E. Grieg, F. Mendelssohn” u Moskvi (2009). Osvojila je više specijalnih i prvih nagrada na Federalnim takmičenjima.

Intenzivna koncertna aktivnost prof. Medić obuhvatila je na desetine nastupa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Češkoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Rusiji, te održala niz klavirskih seminara u Bosni i Hercegovini i Češkoj.

Prof. Medić radi na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u zvanju vanrednog profesora.

Više informacija: www.mas.unsa.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »