Književno veče Brankice Damjanović u Sarajevu

Koncept prostor “4 sobe gospođe Safije” biće domaćin druženja sarajevske publike sa beogradskom književnicom Brankicom Damjanović. Prvi susret, u okviru dvodnevnog programa, zakazujemo za petak, 20. marta u 17:30 sati kada ćemo u kinu Meeting Point upriličiti razgovor o njenom stvaralaštvu uz moderaciju Kristine Ljevak.

Brankica Damjanović pripada skupini omiljenih autorica regionalne publike. Takav status ima od knjige „Dobro je“ koju je objavila prije šest godina odlučivši da dugogodišnje uspješno profesionalno bavljenje novinarstvom zamijeni književnošću. Osim što je to bio jedini izbor, da je najbolji potvrdili su čitatelji i čitateljice koji u onome što Brankica Damjanović piše prepoznaju rukopis sopstvene duše. A sve je krenulo od udovoljavanja vlastitoj potrebi za pisanjem da bi se pretvorilo u odobravanje mnogobrojnih čitatelja koji su u njenom pisanju prepoznali snagu koja im je nedostajala, doživljavajući knjigu „Dobro je“ vrstom amajlije koja se poklanja najdražim i drži kraj uzglavlja kad je najteže. Sličan status su imale i njene naredne knjige jer su Brankicine teme univerzalne, ona piše o ljubavi, dobroti, emocijama, onome što je svima važno i u čemu se svi, bez obzira na individualne razlike, prepoznaju.

Njene priče su rezultat istinski proživljenog trenutka, ličnog preispitivanja i potrage za smislom ili kako to autorica kaže – dokument o jednom životu koji nikome nije lak ali je van svake sumnje lijep.


Knjige Brankice Damjanović nisu zbirke recepata za sretan i uspješan život, ali jesu svjedočanstvo o kontinuiranoj potrazi za smislom, uprkos životnim okolnostima koje nam nisu uvijek naklonjene.

Svima nam je potreban neko ko će nam reći da je dobro, onda kada sami nemamo snage da dobro prepoznamo. Brankica Damjanović to svakodnevno govori svojim čitateljima.
Vjerujemo da će i sarajevski susret biti još jedna prilika za intenzivnu razmjenu mišljenja o vjeri, ljubavi i nadi, suštini života, onome što je zaista bitno, a što Brankica Damjanović nepogrešivo prepoznaje i čemu putem pisanja daje nove dimenzije.

Ulaz na književno veče sa Brankicom Damjanović u Meeting Pointu je slobodan, a za književno veče u koncept prostoru 4 sobe gospođe Safije su neophodne rezervacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »