JOŠ 10 DANA DO KONCERATA BENDA „LAČNI FRANZ“ U SARTR-U

Sarajevski ratni teatar nastavlja sa svojim koncertnim aktivnostima. 21. i 22. aprila s početkom u 20:30h održati će se koncerti benda “Lačni Franz”.

Osnovna ideja koncerata Lačnog Franza je 21. godišnjica obilježavanja prvih posljeratnih koncerata u Sarajevu, koji su se održali krajem aprila 1996. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i promocija novog albuma „Svako dobro“. Koncerti su inspirisani pjesmom „Ja vračam sunce u svoj dan“.

Članovi benda su stupili u kontakt sa publikom koja je prisustvovala koncertima 1996. godine, a Zoran Predin je pronašao djevojku s kojom je plesao valcer prije 21. godinu za vrijeme koncerata u Sarajevu. Njihov novi ples slijedi 21. i 22. aprila u SARTR-u.

Cijena ulaznice iznosi 20KM i može se kupiti u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra svaki radni dan u periodu od 10h do 16h i u subotu od 18h do 20h. Ulaznice se mogu rezervisati i pozivom na 033 664 070. Broj mjesta je ograničen.

Grupa Lačni Franz se okupila 1979. i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine snimila 11 albuma, kojima je kasnije dodala 4 kompilacije. Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”.

U tekstovima lirika Zorana Predina glavna odlika je provokativan ironični sarkazam, jer on nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi.

Anej Kočevar – bass, Luka Čadež  – bubanj, Boštjan Artiček – klavijature i Tine Čas – gitara, svježa su krv, koja svira stare i nove pjesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starijih fanova.

Na nekadašnjoj sceni Centra društvenih aktivnosti CDA, sadašnji Sarajevski ratni teatar SARTR, nastupala su neka od najvećih imena sa prostora cijele bivše države, mnogi danas poznati bendovi i muzičari napravili su svoje prve korake. U sjećanjima na tinejdžerske dane i dalje i u glavama mnogih odjekuju zvukovi grupa kao što su: Azra, EKV, Haustor, Rambo Amadeus, Zabranjeno Pušenje, Elvis J. Kurtović, Oktobar 1864, Djavoli, Kud Idijoti, Električni Orgazam, Sikter, Laibach, Letu Štuke, Obojeni Program, Bogrhesia, Lačni Franz, Bombarder, Sing Sing, Scabia, Futur II, Grupa Major, Armagedon, Betonska Ograda, Formula 4, Ludilo, Truhli pasulj, Truet, Najcrnja hronika, Havajski Vjetrovi, Enola Gay, Miladoyka Youneed, SCH, Skroz, Zoster, Velahavle i mnogi, mnogi drugi.

Uz želju za obnavljanjem koncertnih aktivnosti od 2014. godine na sceni Sarajevskog ratnog teatar nastupali su Darko Rundek i Cargo Trio, Damir Avdić i Rambo Amadeuso i Two Vinnetous.

NADAMO SE DA ĆEMO ZAJEDNO 21. I 22. APRILA VRATITI SUNCE U NAŠ DAN!

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »