JAZZ FEST – INFO

SARADNJA JAZZ FESTA I UNIVERZITETA U BERNU

Dvadeseti Jazz Fest Sarajevo publici će predstaviti brojne premijerne koncerte, uključujući i premijeru projekta britanskog kompozitora i pijaniste Djanga Batesa osmišljenu specijalno povodom godišnjice festivala.

Batesov desetočlani ansambl će predstaviti projekat rađen u saradnji sa odsjekom za jazz bernske Hochschule der Kunste, jedne od vodećih švicarskih umjetničkih akademija koja je u svoj kurikulum uvrstila program i pripreme sarajevskog koncerta, želeći dati svoj doprinos važnom projektu u kojem sudjeluju bivši i sadašnji studenti ove akademije.

“Naš jazz odsjek međunarodno je priznat po svom modernom pristupu jazzu i improviziranoj muzici, a Django Bates je već godinama važan član našeg kolektiva”, kaže Valerie Portmann, voditeljica jazz odsjeka ističući kako saradnja studenata i Batesa, koji je jedan od najznačajnijih kompozitora i pijanista svoje generacije, govori o kvaliteti muzičara koji završavaju bernsku akademiju ali i o standardima ove visokoškolske ustanove.

Osim što je kompozitor i pijanista, Django Bates je bio profesor na Rhythmic Music Conservatory (RMC) u Copenhagenu, gostujući profesor na Royal Academy of Music u Londonu, a već pet godina je profesor na Univerzitetu HKB u Bernu. U okviru 20. Jazz Festa, održat će i jednosatno predavanje pod nazivom “Kako se usuđujete svirati u učionici?”, predavanje namijenjeno učiteljima, nastavnicima, profesorima, ali i ostalim profesionalcima iz oblasti muzičkog obrazovanja. unnamed

Koncert sa ansamblom humanCHain, Django Bates će održati 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru a ansambl će činiti: Claire Huguenin (vokal), Django Bates (klavijature, vocal), Dimitri Howald (el. gitara), Jeremias Keller (el. bas), Nicolas Wolf (bubnjevi), Nicola Habegger (truba), Josephine Nagorsnik (trombon), Gabriel Wenger (saksofoni), Michael Gilsenan (tenor saksofon) i Loris Knüsel (baritone saksofon).

Ulaznica za ovaj koncert može se kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba, a osim za koncert Djanga Batesa, ova ulaznica važi i za još tri programa koji će istu večer biti održani u BKC-u: nastupe Bojan Z & Nils Wogram, Julien Lourau & Bojan Z i Terje Rypdal Group sa specijalnim gostom Palleom Mikkelborgom.

 

   ČUVENI JORDI SAVALL U SARAJEVU

Španski umjetnik maestro Jordi Savall, jedan od najpoznatijih virtuoza na violi da gamba i dobitnik prestižne nagrade Grammy nastupit će 21. oktobra u Sarajevu, u Gradskoj vijećnici.

Koncert se organizira povodom proslave nagrade Grand Prix 2016, nagrade za kulturno naslijeđe koju su Europa Nostra i Evropska komisija dodijelili radnicima i aktivistima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i UG Akcija.

Jordi Savall na međunarodnoj sceni priznat je kao jedan od vodećih instrumentalista i dirigenata kada je u pitanju rana evropska muzika, posebno renesansna i srednjovjekovna, a na sarajevskom koncertu predstavit će se sa svojim ansamblom Hesperion XXI i gostujućim muzičarima.

Na koncertu će Savall izvesti repertoar pod naslovom BAL·KAN: Honey and Blood – Cycles of Life, svojevrstan dijalog muzike Balkana i romske i armenske dijaspore, zajedno sa još 18 muzičara iz Armenije, Turske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Španije. Muzičarima će se na sceni pridružiti i četiri vokalista: pjevačice iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Grčke: Amira Medunjanin, Stoimenka Outchikova-Nedialkova i Katerina Papadopoulou, te mađarsko-rumunski instrumentalista i pjevač Tcha Limberger. unnahhmed

Sarajevski koncert Jordija Savalla organizira agencija Gramofon za Europa Nostru – panevropsku federaciju nevladinih organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa sa sjedištem u Hagu, a koncert podržavaju Fondacija Jordi Savall, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Delegacija EU u BiH, EU program Kreativna Evropa, Evropska kulturna fondacija i Gradska uprava Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »