Javno predavanje poznatog fotografa Ron Haviva i Dr. Lauren Walsh

Nakon što je na Akademiji likovnih umjetnosti, zvanično otvorena multimedijalna konferencija “Vizualna kutura u poslijeratnom društvu”, u okviru konferencije, 7. jula, sa početkom u 17 sati, u kinu Meeting Point biti održano javno predavanje “Biography of a Photo”, koje će održati poznati ratni fotograf Ron Haviv I Dr. Lauren Walsh.

Javno predavanje koje su pripremili nagrađivani fotograf Ron Haviv i istaknuta profesorica Lauren Walsh (New York University) tematizirat će njihov dokumentarni film koji je još uvijek u procesu, “Biography of a Photo”. Film otvara pogled u dubinu jedne od najčuvenijih fotografija iz rata u Bosni i Hercegovini, koju je Ron Haviv snimio 1992. Godine u Bijeljini, a koja dokumentira jedan akt etničkog čišćenja. “Biography of a Photo” je priča o izuzetnoj snazi koju jedna fotografija posjeduje, a radnja ovog filma prati dvije porodice u njihovoj borbi za zakašnjelu pravdu. Ulaz na predavanje je besplatan i otvoren je za javnost.

Posljednji događaj konferencije jeste radionica u GSU Brodac, 13. jula, sa početkom u 15 sati. U pitanju je radionica posvećena slikarstvu tehnikom akvarela, koju će realizirati proslavljena umjetnica, Bosanka po rođenu, Maja Ružnić. Radionica je posvećena istraživanju uloge sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini, a  učesnici ove interaktivne radionice će vježbati tehnike slikanja uz koje će i učiti kako se kroz slikanje mogu izraziti emocije. Učešće na ovu radionici je potrebno prijaviti na info@kumainternational.org

Udruženje Kuma International je prvi internacionalni istraživački centar posvećen vizualnoj umjetnosti i estetici u poslijeratnim okolnostima kao i ratnom sjećanju, traumi i identitetu u post-konfliktnim društvima,  sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu ali i bivšu Jugoslaviju. Svojim originalnim pristupom, udruženje se bavi dodirnim tačkama između akademskog istraživanja i konkretnih platformi za razne izložbene projekte kao i društveni angažman, stvarajući iznimnu sinergiju između istraživača, akademika, vizualnih umjetnika i lokalne zajednice. Udruženje Kuma se zasniva na ideji stvaranja sigurnog okruženja za produkciju i diskusiju, gdje se umjetnici, istraživači i članovi lokalne zajednice mogu povezivati i promišljati ulogu umjetnosti kreirane u kontekstu konflikta i traume. Svojom multidisciplinarnom perspektivom i interdisciplinarnim pristupom, udruženje Kuma je platforma koja omogućava razvoj i produkciju društveno-angažiranih umjetničkih projekata u post-konfliktnim društvima. Istovremeno, Kuma nudi forum za direktnu razmjenu znanja i iskustava između stručnjaka iz regiona i inostranstva, a funkcionira i kao prostor interakcije sa lokalnim zajednicama, i promovira internacionalno relevantnu umjetničku produkciju, istraživanja i diskusiju u Bosni i Hercegovini i van nje.

Multimedijalna konferencija ““Vizualna kutura u poslijeratnom društvu” je program koji organizuje Kuma International u saradnji Dr. Stephenie Young i Dr. Lauren Walsh, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »