Javna akcija ‘’Fali nam papir’’: Istospolni parovi traže zakon o istospolnim partnerstvima

Nekoliko istospolnih parova okupilo se danas ispred zgrade Općine Centar u Sarajevu, te zatražilo zahtjev za sklapanje partnerstva. Ovim simboličnim činom željeli su još jednom pokazati da im ‘’fali papir’’ kojim će ozakoniti njihova partnerstva, te na taj način izvršiti pritisak na vlasti da nastave sa procesom donošenja zakona o istospolnim zajednicama. Obzirom da se 15. maja obilježava i UN Dan porodice, a 17. maja Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, simbolički je odabran dan između ova dva značajna datuma.

Dajana Bakić, jedna od učesnica kampanje kaže: ‘’Danas smo još jednim primjerom pokazali stvarnost života LGBTIQ osoba u BiH, tačnije osoba u istospolnim zajednicama koje ostaju nevidljive pred zakonima. Današnjom akcijom pokazujemo da smo ovde, aktivan dio bosanskohercegovačkog društva i zaslužujemo dostojanstven život. Podsjećamo na odgovornost donosioce odluka u entitetskim vladama da pokrenu proces izrade zakona o zajednicama života istog spola koji će omogućiti da istospolne zajednice uživaju prava i imaju ravnopravan tretman.’’

Istospolni provi su stvarnost u BiH, ali nemaju mnoga prava koja imaju njihovi sugrađani i sugrađanke u heteroseksualnim zajednicama. Ova diskriminacija se ogleda u nizu životnih pitanja koja ostaju neregulisana, a istospolne zajednice ostaju izvan zakona, iako postoje u bh. stvarnosti. 

Po osnovu svoje seksualne orijentacije, osobe u istospolnim zajednicama nemaju pravno regulirano uzdržavanje među partnerima kada je to potrebno, nemaju pravo na međusobnu brigu i podršku kada se jedan od njih teško razboli, ne mogu računati na penziju i socijalnu podršku u slučaju smrti svog partnera ili partnerice, nemaju prava na poreske olakšice kojim država nagrađuje međusobno uzdržavanje članova porodice kako bi učvrstila socijalnu sigurnost u društvu, nemaju pristupa koristima kojima poslodavci podržavaju porodični život kao oblik naknade za rad svojih zaposlenika, nemaju zaštićenu imovinu koju su zajednički stekli u sklopu porodičnog života niti pravila po kojima se rješavaju odnosi u slučaju da se partneri raziđu, te mnoga druga prava i obaveze koje dolaze sa zakonskom regulacijom životne zajednice.

Javnu akciju pokrenuo je Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unapređenju položaja LGBTI osoba i žena u BiH. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »