Izložbe – Iva Despić i Branko Šotra u Umjetničkoj galeriji

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će tokom jula, uz izložbu “Zanos kistom”, biti izložena djela Ive Despić na izložbi “(NE)SPUTANA” i djela Branka Šotre na izložbi “Branko Šotra 1906-1960”.

(NE)SPUTANA

Nakon izložbe u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH DJELA Ive Despić su izložena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Iva Despić Simonović (Hrastovica kod Petrinje, Hrvatska, 1891 – Sarajevo, BiH, 1961) poznata je danas kao prva školovana skulptorica u Bosni i Hercegovini. Njene skulpture svjedoče o izuzetnom talentu i vještini, ali i njenoj ličnosti – realističnoj, posvećenoj, nježnoj i gracioznoj.

U Umjetničkoj galeriji BiH čuva se mala, ali vrijedna zbirka od 19 skulptura i medaljona Ive Despić, kojom je predstavljen presjek njenog rada od motiva do materijala u kojima je radila. Od 19 navedenih radova samo 2 gipsane biste, zbog oštećenja, neće biti izložene ovom prilikom.

Nazivom izložbe (NE)SPUTANA autorica izložbe, Maja Abdomerović, referira se na jednu od najpoznatijih skulptura Ive Despić “Sputana”, koja se u inventaru Umjetničke galerije BiH vodi i kao „Autoportret“. Kritičari su ovu skulpturu često tako i navodili, aludirajući na umjetnicin osjećaj sputanosti porodicom i sredinom. Izložba će biti otvorena do 8. augusta 2019.

Branko Šotra 1906 – 1960

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine vas poziva da u toku jula posjetite retrospektivnu izložbu radova Branka Šotre pod nazivom “Branko Šotra 1906 – 1960”.

Branko Šotra (Kozice kod Stoca, BiH, 1906 – Stockholm, Švedska, 1960) završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu 1929. godine. Bavio se slikarstvom, grafikom, duborezom, primijenjenom umjetnošću i likovnom kritikom.

Slikarski opus Branka Šotre na ovoj izložbi predstavljen je sa deset slika, devet ulja na platnu i šperploči  koja se čuvaju u fundusu Umjetničke galerije BiH, kao i jedno ulje koje se nalazi u vlasništvu Muzeja Sarajeva.

Crteži i grafike dominiraju na ovoj  izložbi i unutar njene postavke možemo pratiti razvojni tok ili liniju kojom se grafička umjetnost Branka Šotre razvijala. Izložba i katalog su realizovani u saradnji sa SPKD Prosvjeta Sarajevo.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »