Izložba “Vuk i čopor” umjetnika Vilima Parića

Umjetnička galerije BiH najavljuje nastavak saradnje s Franjevačkim muzejom i galerijom Široki Brijeg u sklopu koj će u utorak, 23. novembra, u 19 sati biti otvorena izložba Vuk i čopor umjetnika Vilima Perića.

“U stvaralaštvu akademskog slikara Vilima Perića možemo zamijetiti stanovitu alijenaciju. Vuk koji se noktinuirano pojavljuje kao motiv u arićevim djelima, u ovom ciklusu dobiva na snazi i postaje glavno načelo i fokus. Vuk od davnina plijeni pozornost i ulijeva poštovanje te nosi kompleksnost i snagu dualnosti. (…) U suštini, vuk je zapravo čoporativno, ali usamljeničko biće. Svu kompleksnu simboliku vuka, Vilim Prić zima i vodi nas na svoje putovanje. Putovanje na kojemu, bilo kroz usamljeničku prizmu, bilo kroz kolektivnu imainaciju, traga za vlastitim identitetom, općom uzajamnošću, kao i svome mjestu unutar ‘čopora’, te vodi unutarnje borbe. Parić koristi kombiniranu tehniku spreja s već pripremljenim siluetama vuka u raznim položajima te trokut, u kojega i ispred kojega postavlja scene. Iza trokuta postoji i simbolika trojice, trojice koji čine ljudsku bit. To su um, duša i fizičko tijelo osobe. Osim toga, trokut označava i cikličku pirodu ljudskoga postojanja: rađanje, život i smrt, ali i moralnost te zaštitu. Konačno, sugerira stabilnost, ukotvljenost, čvrstu točku za nemirni duh.” (Iz predgovora izložbe, Vladimir Filipović)

Biografija

Vilim Parić rođen je 10. 5. 1987. u Travniku. Srednju školu je završio u Čitluku 2006. godina, a magistrirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, u klasi profesora Ante Kajinića. Trenutno pohađa doktorski studij “Ars sacra” na istoimenoj akademiji u Širokom Brijefu. Do sada je imao trinaest samostalnih izložbi, te je izlagao na preko petnaest grupnih. Član je ULUBIH-a od 2013. godine. Član je, također, DHLU-a u FBiH. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i simpozija. Autor je likovnih rješenja za devet poštanskih maraka HP Mostar, te dobitnik stručne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, 2010. godine. Dobitnik je, također, prve nagrade na natječajnoj izložbi “Različitost i uključenost”, u organizaciji širokobriješkog Franjevačkog muzeja i alerije, 2020. godine.

Izložbu će biti moguće posjetiti do 11. decembra u periodu od 10:00 do 20: sati svakim danom (osim nedjelje).

NAPOMENA: Ljubazno Vas molimo da se prilikom posjete Galeriji pridržavate svih mjera zaštite od širenja koronavirusa, propisanih od strane nadležnih institucija. Nošenje maske je obavezno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »