IZLOŽBA ”RAT SJEĆANJA” OTVORENA U TUZLI

Iako sa različitih izvora čujemo poruku kako je proces pomirenja nemoguć te kako ne postoji spremnost za suočavanja s prošlošću, izložba ”Rat sjećanja” u organizaciji Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd) donosi drugačija iskustva.
O istinskoj spremnosti za konstruktivni dijalog svjedoči i prva izložba u Tuzli u okviru drugog ciklusa predstavljanja fotografija obilježenih i neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg i obimnog istraživanja CNA pod nazivom ”Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini od 1991.”

Tuzlanska postavka otvorena je 21. februara u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, nakon što su je u prvom ciklusu predstavljanja imali/e priliku vidjeti posjetitelji/ce u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Bihaću i Beogradu.
I u drugom ciklusu sa sadržajem postavke ”Rat sjećanja” kao i istoimene monografije moći će se upoznati građani/ke Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Nakon Tuzle u kojoj će izložba biti otvorena do 4. marta, naredne su planirane za Brčko i Sisak.

O politici memorijalizacije, načinu na koji se sjećamo, odnosu prema žrtvama, neprijatelju i prošlosti na tuzlanskom otvaranju izložbe govorili su članovi/ce Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo Beograd) Davorka Turk i Nenad Vukosavljević koji je s Nedžadom Horozovićem i zabilježio spomenike u Bosni i Hercegovini. Podsjetili su i na misiju CNA usmjerenu ka izgradnji trajnog mira kroz promociju kulture nenasilja kojoj su odani/e posljednjih dvadeset godina, a jedan od primarnih zadataka ukupnog djelovanja je komunikacija sa ratnim veteranima i njihovo povezivanje. Upravo zahvaljujući veteranskm skupovima i zajedničkim posjetama mjestima stradanja nastala je i ideja za dokumentovanjem spomenika kao i neobilježenih mjesta stradanja.
Cijeli projekat usmjeren je ka potrebi da se sagledaju dominantni načini sjećanja kroz etničku prizmu, u nadi za mogućnost promjene postojećeg koncepta, a sve uz želju da se nepravda, bol i rat više nikada neće ponoviti.

Iste želje, kao i zahvalnost zbog prilike da se građani i građanke Tuzle upoznaju s ovom važnom izložbom podijelili su i predstavnici/e grada domaćina, te se publici u BKC-u na otvaranju izložbe obratila Nedžada Avdić, poslanica u kantonalnoj skupštini, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, te Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra.

Interesovanje publike i predstavnika/ca medija za tuzlansku postavku ohrabruje te potvrđuje postojanje svijesti o nužnosti dijaloga i povezivanja kao osnovnih preduslova za proces pomirenja.
Sve fotografije možete pogledati na www.kulturasjecanja.org a sažetak monografije na http://nenasilje.org/publikacije/pdf/Rat_sjecanja.pdf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »