Izložba “Plavi voz” u Historijskom muzeju BiH

Izložba fotografija posvećena spomenicima iz Drugog svjetskog rata “Plavi voz” biće otvorena 17. septembra u 12 sati u Historijskom muzeju BiH. Na izložbi će biti prikazane fotografije umjetnički najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Cilj je da se ukaže na ambiciozne arhitektonske i umjetnički sofisticirane spomenike, sa izuzetnom simboličkom i umjetničkom vrijednošću, a koji su kao zajedničko kulturno nasljeđe često bili marginalizovani. Izložba se paralelno održava u Sarajevu, Beogradu i Nikšiću.

Izložba je dio šireg projekta „Povećanje turističke atraktivnosti, turističkih partnerstva i poslovne konkurentnosti transnacionalnom kulturnom rutom Tragovima Maršala“,  kojim se želi ukazati i na turistički potencijal tih spomenika. Ideja projekta je da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svjetskog rata. Pored ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt “pomirenja”  stanovnika tri bivše Jugoslovenske države koji će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz Drugog svetskog rata.

U sklopu ižložbe “Plavi voz” biće predstavljeni spomenici iz BiH, a to su: Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča (Tjentište Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi). Sa prostora Srbije su predstavljeni Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), dok su iz Crne Gore u okviru izložbe Plavi voz prikazani spomenici  Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i Žabljak.

Projekat “Tragovima Maršala”, se realizuje u okviru regionalne rute Put balkanskih spomenika (Balkan Monumental Trail), a koji se odnosi na spomenike Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike. Put balkanskih spomenika je jedan od segmenata regionalnog projekta za razvoj i promociju turizma kroz zajedničke regionalne kulturne i avanturističke rute, a čiji je cilj da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana.  Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

U Bosni i Hercegovini projekat “Tragovima Maršala” realizuje Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava “Sprofondo –Thalia” iz Sarajeva, u Srbiji “Centar za istraživanja i studije turizma” iz Novog Sada, i u Crnoj Gori nevladina organizacija “Pro Futuro” iz Nikšića.

Izložba će biti otvorena 17. septembra u Historijskom muzeju BiH. Izložbu će otvoriti Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja.  Ispred RCC-a obratiti će se Lider Triple P projekta, Snježana Derviškadić.

Kustos izložbe “Plavi voz” je Elma Hodžić.

Izložba će biti postavljena do 24. septembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »