Izložba Nele Hasanbegović

„Trag ženske baštine – BiH“. Upotrebom eksponata, rekvizita i kostima specifičnih za određena razdoblja bosanskohercegovačke historije, Nela Hasanbegović kroz foto-performas problematizira žensko naslijeđe i ulogu žena u našem društvu. Na izložbi će pored fotografija Nele Hasanbegović biti predstavljen i dio spomenika „Ženi borcu“ sa Vraca (rad Alije Kučukalića) koji se čuva u Historijskom muzeju BiH.

Otvorenje će biti upriličeno 24.02.2017. u 20:00 sati, u zgradi Historijskog muzeja BiH (Zmaja od Bosne 5). Izložba se realizira u okviru Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2017.

O IZLOŽBI

„Izložba Nele Hasanbegović je evokacija tragova ženske materijalne i nematerijalne baštine, podsjećanje i oživljavanje sjećanja na prirodu ženske borbe kroz bosanskohercegovačku historiju. Tragove ženske baštine umjetnica priziva kroz odjeću specifičnu za pojedine historijske periode i kroz mjesta individualnog/kolektivnog pamćenja.

Fotografijama Nele Hasanbegović su prethodila traganja za artefaktima, mjestima, pričama koje utjelovljuju atipičnu žensku ulogu – ulogu ženu borca, kao i putovanja na različite lokacije i performativni ulasci u odjeću koju su nosile žene u prošlosti. Proces poistovjećivanja i identifikacije putem odjeće se odvijao upotrebom eksponata, rekvizita i kostima. Nela Hasanbegović, ulazeći u odjeću simbolično obojenu historijom i peruzimajući aure predmeta, utjelovljuje  heroine iz prošlosti i govori o širokom spektru uloga koje je žena imala u našem društvu.“

Elma Hodžić

O UMJETNICI

Nela Hasanbegović (1984., Sarajevo, Bosna i Hercegovina) vizuelna umjetnica.

Od 2013. godine pohađa doktorski studij likovnih umetnosti – vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Magistrirala [2010. god.] i diplomirala [2007. god.] na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek kiparstvo, Univerzitet u Sarajevu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, zavšila 2002. godine. Proteklih dvanaest godina kroz samostalne i grupne izložbe aktivno učestvuje u savremenoj inozemnoj i domaćoj likovnoj sceni. Umjetnička djela realizira u različitim medijima, od skulpture, objekata, instalacija, pa sve do performansa (performance), fotografije i videa. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada, priznanja i stipendija.  Članica udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007., Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena od 2011. i Artnaut-a od 2015., U.S.A.   Od 2012. godine zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, u zvanju asistentice na predmetu Metodika likovnog odgoja.

Web: www.nelahasanbegovic.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »