Izložba Ljiljane Šaković-Mujan u Galeriji Ulupubih

Patchwork tkanina napravljena od komadića, krpica različitih  tkanina, boja i oblika, pretvara se u šarenilo odjevnih predmeta. Patchwork se može napraviti od recikliranih tkanina, reslova, koje se mogu iskoristiti samo za ovakav način rada. To mogu biti mali komadi materijala ili materijali sa greškom u štampi, bojenju ili su na nekim mjestima i oštećeni. Korištenjem patchwork tehnike dobijam razigrane motive, ultimativno šarenilo i snažne tonove koji izazivaju emocije posmatrača, a uobičajni odjevni predmet definitivno razbijaju.

Patchwork je stil života. Kaže se da patchwork odabiru pojedinci rasterećeni od pravila i želje da se prilagode okolini. Ovaj stil svojim koloritom, izražajem i originalnošću simbolizira slobodu uma i pruža potpunu slobodu umjetničkog izražaja. Miješanje stilova, kombiniranje spojivih ili različitih tekstura, debljina tkanina pružaju mnogobrojne mogućnosti za stvaranje jedinstvenih uzoraka od kojih nastaje unikatan model.

Varijante za patchwork tehniku moraju biti pažljivo odabrane: od oblika, vrsta tkanine, strukture materijala, boje ili dezena. Sve ovo zahtijeva poznavanje ove tehnike i prilagođavanje patchworka razrađenim skicama za svaku pojedinačnu kreaciju. Od komadića različitih materijala stvara se novi, unikatni komad od kojeg će se napraviti jedinstvena i originalna kreacija. S obzirom na njegove osobine i šarenilo, patchwork  umjetniku daje mnoštvo ideja u stvaranju maštovith kreacija i oblikovanja modela.

Patchwork je umjetnost koja je raširena u cijelom svijetu i privlači sve veći broj umjetnika i dizajnera koji stvaraju nove tehnike tekstilnog mozaika.

Photo: Albert Ramiirez, Ljiljana Šaković-Mujan
Poster design: Lejla Begić Vuletić
Makeup: Maja Talović
Model: Narell

Ljiljana Šaković-Mujan rođena je i živi u Sarajevu. Diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2000. Modnim dizajnom bavi se više od 20 godina.

Učestvovala na prvoj i drugoj godišnjoj izložbi Soros Centar za Savremenu Umjetnost (SCCA) u Sarajevu (1997, 1998.), a samostalnu izložbu imala je u Maloj galeriji Obala Art Centar, Sarajevo (1998.). Osnivač je dizajnerske grupe STUDIO FASHION SARAJEVO, a video prezentacije unikatnih kolekcija  bile su u kino sali Obala Meeting Point  u Sarajevu (2000, 2001).

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2021. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine. U Parizu boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes b., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju “Ljilja for Agnes B.” (Pariz, kolekcija za 2004 – 2009).

Nakon učešća na kolektivnoj izložba ULUPUBIH “100% art tekstil + koža“ u Sarajevu, izložba je predstavljena i u Zagrebu.

U Galeriji Ulupubih imala je samostalnu izložbu „Krugovi 2020“ u Sarajevu (2020).

Osim u zemlji, učestvovala je na izložbama u Osaki u Japanu, Londonu, Grazu, Zagrebu…

Dobitnica je prve nagrade za modni dizajn na kolektivnoj izložbi ULUPUBIH u Sarajevu 2007. godine. Status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo stekla je u januaru 2009. godine.

Radila je kostimografiju za pozorišne predstave, film, TV serije i reklamne spotove.

www.ljiilja.design

Facebook stranica: https://www.facebook.com/ljilja.design/

 Instagram: @ljilja.design

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »