Izložba instalacija Zorana Lešića ”Look Back“

Otvaranje izložbe instalacija  Zorana Lešića pod nazivom  ”Look Back“  u Galeriji ULUPUBIH  u  ul.Koševo 7, desiće se u petak 22.07.2022. godine  sa početkom u  18 sati.

Najvljujeno je i druženje sa umjetnikom koja je planirano za subotu 23.07.2022. godine od 11:00 do 13:00.

Izložba instalacija  ”Look Back“   je kratki osvrt na neke od projekata koje je Zoran Lešić stvarao u posljednjih 30 godina. Radovi su nastali u periodu između 1991 i 2021 godine i predstavljaju samo dio foto priča koje je autor kreirao u tom periodu. Ovaj svijet stvaran u prostoru između mašte i realnost, sadrži radove u rasponu od portreta do auto portreta, od figure do apstrakcije, od analogne do digitalne fotografije… Zadovoljstvo nam je da instalacija ”Look Back“ otvara obnovljenu Galeriju ULUPUBIHa i da je dio projekta ”Umjetnost u izlogu”.

Biografija autora

Zoran Lešić, fotograf i glumac, rođen je 1953. na Svjetski dan pozorišta.

Diplomirao 1976. godine Scensku umjetnost i glumu na sarajevskom Filozofskom fakultetu i od tada pa do polovine 1993. radio je u Kamernom teatru 55.

Zaposlio se 1996. godine u ICTY-MKSJ (Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju), kao fotograf i specijalista za rekonstrukciju mjesta ratnih zločina.

    Kao specijalista za rekonstrukciju mjesta ratnih zločina, osim za MKSJ, radio je za više međunarodnih sudova i tribunala u Kambodži, Ruandi, DR Kongu i Centralnoj Afričkoj Republici. Držao treninge za Interpolove istražitelje ratnih zločina u Francuskoj i Tanzaniji. Sarađivao sa Specijalnim Tribunalom za Libanon i EUROPOL-om.

   Predavao fotografiju u Američkoj školi i Britanskoj školi Den Haag. Održao je predavanje o umjetnosti u opkoljenom Sarajevu na američkom univerzitetu St.Thomas – Mineapolis.

    Zoranovi fotografski radovi su usko povezani sa scenskom umjetnošću, a njihova bit proizlazi iz Zoranovog interesa za istoriju slikarstva, a metod kreiranja iz strasti prema teatru.

    Zoran je do sada imao 60 samostalnih izložbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »