Izložba i promocija knjige Asima Đelilovića “Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu”

Otvaranje izložbe i promociju knjige Asima Đelilovića “Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu”, nastale u sklopu platforme Muzej u egzilu. Otvaranje izložbe i promocija knjige održat će se u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine 6. septembra u 19.00.

MUZEJ U EGZILU je platforma usmjerena ka promociji bosanskohercegovačkog dizajna u modernom dobu, tačnije od vremena Austrougarske uprave do danas. Sama ideja nastala je 2009. godine. Od tada do danas autor je uspio oformiti kolekciju – jezgro zbirke koja danas broji preko 3000 eksponata; objaviti knjigu pod nazivom Muzej u egzilu – Bosna i Hercegovina u modernom dobu (na našem i na engleskom jeziku), koja predstavlja sve najvažnije segmente zbirke, te organizirati nekoliko izložbi u Sarajevu, Bugojnu i Kranju (Slovenija).

U saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Travnika pripremio je i objavio knjigu Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu – bosanko izdanje; te elektronsko izdanje knjige na engleskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva 2017. godine.

Ova knjiga pravi pregled autora iz Bosne i Hercegovine, kao i autora iz inostranstva koji su radili na projektima koji su dolazili iz Bosne i Hercegovine. Vremenski period koji ovaj izbor prati je u rasponu od 1900-te (Paviljon Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi u Parizu) do 2015. godine.

Pažljivim uvidom u odabranu građu koja pripada fundusu zbirke Muzeja u egzilu primjećujemo vitalnost crteža kao interpretativnog postupka i njegovu ulogu i značaj u ostvarenju različitih kreativnih ciljeva; onih vezanih za dizajn enterijera, oblikovanje arhitekture, oblikovanje proizvoda industrijskog dizajna, oblikovanje informacija vizuelnim sredstvima i za ilustraciju.

Među autorima zastupljenim u ovoj knjizi su Alphons Mucha, Norbert i Walter  Neugebauer, Ismet Mujezinović, Pablo Picasso, Mersad Berber, Abdulah Kozić, Mirko Ilić, Zlatko Ugljen, Ismar Mujezinović, Mirsad Konstantinović, Aleksandra Nina Knežević i Omer Halilhodžić.

 

ASIM ĐELILOVIĆ
Najznačajniji projekti i izložbe:

2013 – Imaginarium (Bosna – ni na nebu ni na zemlji), promocija grafičke mape – izložba, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića;
2012 – Periferije/lice/naličja (samostalna izložba), Gradska galerija Collegium artisticum Sarajevo;
2011 – Posljednja večera (samostalna izložba), Galerija Novi hram Sarajevo.;
2011 – Zastava – Karta – Teritorija (međunarodna selekcija), Centar za vizuelne umetnosti, Čačak, Srbija;
2011- Asim Đelilović (samostalna izložba), Dom omladine Beograda;
2010 – Vatra, Collegium artisticum, Sarajevo;
2009 – Pogled iza – dizajn u Bosni i Hercegovini, Cankarjev dom Ljubljana;
2009 – Umjetnost i terorizam, bosanskohercegovačka umjetnost nakon 11/9, Gradska galerija Bihać;
2008 – Knjiga, mapa – otvorena knjiga svijeta, novembar, Čačak, Srbija
2006 – Reciklaža u djelima sarajevskih umjetnika, Bratislava, Galerija SVU, Slovakia;
1999 – ZGRAF 8, Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, Zagreb, Hrvatska;
Knjige:

Đelilović, Asim (2017). Drawing in Bosnian and Herzegovinian Design
Đelilović, Asim (2015). Asim Art Work
Đelilović, Asim. Muzej u egzilu
Đelilović, Asim. Museum in exile
Đelilović, Asim (2013). Dizajnerski crtež i likovne interpretacije: Komentari i vježbe. Mas media;

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »