Izložba grafika Jenny Schmid “Wildness Lost”

Gradska galerija Bihać, u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, predstavit će bosanskohercegovačkoj publici ciklus grafika američke grafičarke Jenny Schmid. Izložba će biti otvorena 7. maja u 20:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Istražujući ideje roda, identiteta i slobode i inspirišući se grafičkom tradicijom društvenog komentara, Jenny Schmid stvara izrazito savremen i satiričan pogled na konstrukciju (i dekonstrukciju) identiteta. Ideje za savremene narative crpi iz srednjovjekovne grafike, perzijske minijature, trenutne politike, grafičkih romana i kulture mladih. Humorom privlači posmatrača, predočavajući mu ozbiljne društvene teme.

Novim ciklusom radova “Wildness Lost”, koji će biti izložen u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Jenny Schmid težište stavlja na teme zaštite okoliša kroz korištenje mitoloških figura suočenih s naglim prodorom tehnologije i ugrožavanjem divljine. Ova grupa grafika inspirisana je prikazima fantastičnih bića iz XVI i XVII stoljeća.

Jenny Schmid je profesorica grafika na Univerzitetu u Minnesoti. Izlaže u SAD-u i inostranstvu, a zastupa je The Davidson Galleries u Seattleu. Njene grafike se nalaze u brojnim kolekcijama poput The Minneapolis Institute of Arts, The Detroit Institute of Arts, The Block Museum in Chicago and The Spencer Art Museum. Dobitnica je Fulbright i McKnight stipendija, Bush Artists granta, 2010 Jerome Film and Video granta i Minnesota State Arts Board Artist Initiative granta 2013. godine.

Izložba je otvorena do 19. maja 2018.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »