Izložba fotografija “BH FOTO 2021“, i predavanja na temu “Autorska prava fotografa” i “Etika rada i etička pravila”

U ponedjeljak, 13. septembra 2021. godine u 19 sati u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu bit će upriličeno otvaranje izložbe fotografija članova Udruženja BH
FOTOGRAFI.
Godišnju izložbu fotografija organizujemo kako bi istakli značaj i doprinos fotografije u društvu, promovisali članove udruženja i njihov rad.
Među našim članovima imamo jako uspješne i priznate fotografe i fotoreportere, njihovi radovi su pored Bosne i Hercegovine prepoznati i na međunarodnoj fotografskoj sceni. Pored fotografa sa dugogodišnjim iskustvom, ovo udruženje okuplja i fotografe početnike.
Fotografije su bitan vid komunikacije, a vizuelna pismenost je neprocjenjivo važna za našu kulturu i društvo. Iako smo vrlo mlada organizacija, imamo veliku motivaciju i velike ambicije u ovom što radimo za bh. fotografiju.
Udruženje BH FOTOGRAFI je neprofitna organizacija koja okuplja fotografe i pruža zajednicu koja do sada nije bila dostupna u Bosni i Hercegovini. Radimo na očuvanju i razvoju bh. fotografije, promociji visokih profesionalnih, etičkih i umjetničkih standarda u fotografiji.
Autori fotografija su: Aida Redžepagić, Aleksandar Čavić, Amel Emrić, Amina Hodžić, Amir Kehić, Andrija Vrdoljak, Armin Durgut, Armin Graca, Dragana Maunaga, Dženat Dreković, Eldin Hasanagić, Haris Čalkić, Ines Lučić, Midhat Poturović, Naida Hodžić, Samija Klipo, Sulejman Omerbašić, Srđan Dunđerević i Zenir Šuko.
Izložba je otvorena za posjetioce do 21. septembra, a možete je pogledati svakim radnim danom od 10 do 18 sati na adresi Terezija bb, galerija Collegium artisticum u Sarajevu.
Zbog termina održavanja drugih aktivnosti u galeriji, 14. i 15. septembar 2021. godine posjetioci će moći pogledati izložbu do 17 sati.

Udruženje BH FOTOGRAFI u sklopu svoje Akademije BH Fotografi organizuje radionice i predavanja u svrhu edukacije, motivacije i podrške u razvoju fotografa i fotoreportera širom Bosne i Hercegovine. Akademija BH Fotografi osnovana je kako bi pomogla početnicima i iskusnim fotografima da kreiraju i razvijaju svoje fotografsko znanje, konstantno napreduju i da se svojim radovima izdvoje od drugih u fotografskoj industriji.
Pozivamo sve ljubitelje fotografije, fotografe i druge profesionalce koji su dio bh. fotografske industrije da se prijave na predavanje koja se održava u 17 sati, utorak, 14. septembar 2021. godine u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu. Predavači na temu “Etika rada i etička pravila” su Amel Emrić i Midhat Poturović.
Amel Emrić je priznati bosanskohercegovački fotoreporter, rukovodilac Etičkog odbora Udruženja BH FOTOGRAFI i istaknuti član sa više od 25 godina iskustva u fotožurnalizmu i fotografiji.
Zadnjih 23 godine radio je za novinsku agenciju Associated Press (AP). Njegove fotografije objavljeni su u najprestižnijim svjetskim medijima kao što su New York Times, Washington Post, Boston Globe, Chicago Tribune, Wall Street Journal, Economist itd. Dobitnik nekoliko prestižnih međunarodnih fotografskih priznanja među kojima World Press Photo Award, Picture of the Year USA, National Headliner Awards USA i Best Sports Action AP USA.

Midhat Poturović je priznati bosanskohercegovački fotoreporter, osnivač i predsjednik Udruženja BH FOTOGRAFI. Više od jedne decenije fotografiju koristi da dokumentuje i istražuje čovječanstvo, zabilježi pobjede i poraze u društvu, te dostignuća okruženja u kojem živi. Svojim radom ističe priče koje podižu svijest o važnim temama koje mogu pokrenuti pozitivne promjene u društvu. Pored dugogodišnjeg rada za lokalne i međunarodne medije, Midhat je sarađivao i sa mnogim nevladinim organizacijama. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja među kojima International Photography Awards (IPA), Pictures of the Year International (POYi),
Balkan Photo Award, Swedish Picture of the Year, UNICEF, BETA fotografija godine, Fokus Award i Fotografija godine u Bosni i Hercegovini. Njegovi radovi su pored Bosne i Hercegovine bili izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Mađarskoj, Srbiji, Španiji i Turskoj.

Sadržaj predavanja:

Tokom dvosatnog predavanja Amel i Midhat će govoriti o značaju etike rada savremene fotografske industrije i etičkim pravilima. Ovo predavanje ima za cilj da ukaže na najvažnija etička pitanja i analizira različite aspekte koje treba imati u vidu kada se traga za odgovorom na pitanja šta i kako fotografisati i objaviti.
Odgovornost u fotografskoj profesiji je potrebno razvijati. Načela ponašanja kada je reč o vizuelnom izveštavanju su definisana i u okviru Kodeksa ponašanja i Etičkog Kodeksa Udruženja BH FOTOGRAFI. Tu su date osnovne smjernice koje su izvedene iz postojećih svjetskih standarda prakse fotografske industrije. Tim smjernicama se nastoji što detaljnije i preciznije definisati situacije koje su potencijalno sporne. Predavanje nastoji kroz razgovor da definiše probleme fotografske profesije, upotrebe fotografije u medijima, na društvenim mrežama i ponudi moguća rešenja za njihovo prevazilaženje.
Fotografija danas ima veliku i važnu ulogu u životu svakog pojedinca. Svjedoci smo kako fotografija zauzima veliki procenat sadržaja online medija i društvenih mreža, vršeći na taj način ogroman uticaj na društvo, a naročito mlade. Kroz edukaciju o profesionalnim pravilima fotografske profesije moguće je postići razvoj vizuelne pismenosti društva. Pitanje odgovornosti i informisanja javnosti od velikog je značaja u savremenom društvu.
Predavanje se organizuje kako bi se:

 • objasnila važnost pokretanja pitanja etike i samoregulacije
 • definisalo šta je u fotografiji „etički“ činiti
 • diskutovalo koje fotografije se smiju objavljivati, a koje ne
 • ukazalo u kojim situacijama i na koji način se fotografija zloupotrebljava
 • predstavilo koji je značaj fotografije u savremenom društvu
 • kroz diskusiju o etici razvijala vizuelna pismenost
  Uslovi za prijavu:
  Predavanje je dostupno svim ljubiteljima fotografije, fotografima i drugim profesionalcima koji su
  dio fotografske industrije u Bosni i Hercegovini.

  Da biste se prijavili, potrebno je poslati ove podatke:
 • Ime i Prezime
 • Grad
 • Email
 • Broj telefona

 • Rok za prijavu:
  Pod nazivom Predavanje “Etika rada i etička pravila” pošaljite svoju prijavu na: info@bhfotografi.ba najkasnije do nedjelje, 12. septembra 2021. godine.
  Zbog situacije uzrokovane korona virusom (COVID-19) broj mjesta je ograničen na 30 učesnika, tako da će samo prvih 30 prijava biti odobreno.
 • Cijena: Besplatno

Pozivamo sve ljubitelje fotografije da se prijave na predavanje koje se održava u 17 sati, srijeda, septembar 2021. godine u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu. Predavač na temu “Autorska prava fotografa” je advokat Kemal Švrakić.
Kemal Švrakić je advokat iz Bosne i Hercegovine. Tokom desetogodišnjeg rada na pravnim poslovima, prevashodno se bavio segmentom zaštite autorskog i srodnih prava, najprije kao pravnik, a danas kao samostalni advokat čija kancelarija u Sarajevu postoji više od 5 godina. Trenutno zastupa tri Kolektivne organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava u Bosni i Hercegovini i to: Asocijaciju izvođača I svirača u BiH – AIS, Udruženje za zaštitu prava proizvođača fonograma FONOGRAM, i Udruženje za ostvarivanja prava na naknadu za privatnu i drugu valastitu upotrebu REPROBOS. Pored navedenog kroz svoju kancelariju zastupa veći broj produkcijskih kuća, te stranih nosilaca prava, te na različitim sudovima u BiH trenutno postupa u preko 60 sudskih predmeta vezanih za nepoštivanje autorskog i srodnih prava.

Šta su to autorska prava?

Koja sve prava ima autor?

Kako zaštititi autorska prava?

Zašto je važno licenciranje fotografija?

Koje vrste licenci za korištenje fotografija imamo?

Zbog čega je važna zaštita autorskih prava?

Šta autor može zahtevati kod neovlašćenog korištenja djela?

Koje su posledice nepridržavanja propisa i zašto je sve to važno da bi se izbegli sudski sporovi, ogromne kazne, blokade računa?

Uslovi za prijavu:
Predavanje je dostupno svim ljubiteljima fotografije, fotografima i drugim profesionalcima koji su dio fotografske industrije u Bosni i Hercegovini. Da biste se prijavili, potrebno je poslati ove podatke:

Ime i Prezime

Grad

Email

Broj telefona

Rok za prijavu:
Pod nazivom Predavanje “Autorska prava fotografa” pošaljite svoju prijavu na: info@bhfotografi.ba najkasnije do nedjelje, 12. septembra 2021. godine.
Zbog situacije uzrokovane korona virusom (COVID-19) broj mjesta je ograničen na 30 učesnika, tako da će samo prvih 30 prijava biti odobreno.

Cijena: Besplatno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »