Izložba fotografa Paula Lowea “Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” gostuje u Konjicu

Sada već tradicionalno, i ove godine će Festival MESS sa jednim od svojih programa, realizovanih i nastalih u okviru ovogodišnje, 24. izdanja Modula Memorije gostovati u Konjicu. U pitanju je izložba fotografija „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“, poznatog i renomiranog fotografa Paul Lowe-a, koja će zvanično biti otvorena  26. juna, u 21.00, u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

Ova izložba sadrži fotografije sa procesa rada na predstavi „Čekajući Godoa“ koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade, 1993. godine, a koju su producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo, gdje je ova predstava i odigrana oko 20 puta za vrijeme rata. Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i sama rediteljica predstave Susan Sontag. Paul Lowe je ovjekovječio nastanak ove predstave ne samo fotografijama sa proba već i drugim fotografijama na kojima je prikazana radna, ali i prijateljska atmosfera, te faze kroz koje su prolazili prije nego je odigrana premijera, 17. avgusta 1993. 26 godina kasnije, mnogi ljudi će, uključujući i same aktere predstave, po prvi put vidjeti neke od ovih fotografija.

Dr. Paul Lowe je lider u polju dokumentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londunu, u Velikoj Britaniji. Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent, između ostalih. Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji, te uništenje Groznog. Njegova knjiga „Bosnians“, koja dokumentuje 110 godina ratne i post-ratne situacije u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Negovo polje istraživanje je fokusirano na fotografije konflikta, a njegovi radovi su i dijelom knjiga: „Picturing Atrocity: Photography in Crisis“ i „Photography and Conflict“. Posljednje knjige koje je objavio su: „Photography Masterclass“, koju je objavio Thames and Hudson, te „Understanding Photojurnalism“ koju je napisao sa dr. Jenny  Good.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic narednih 7 dana i bit će otvorena za sve posjetitelje i posjetiteljke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »